Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Κυρώσεις σε δίκτυο τριάντα επτά ιδιωτικών εταιρειών που εδρεύουν σε διάφορες χώρες και ενισχύουν το Ιράν επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, που σκέφτεται επίσης την επιβολή κυρώσεων και στις συναλλαγές με ιρανικό νόμισμα - ριάλ με πρόσχημα πάντα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι κυρώσεις στις εταιρείες σημαίνει ότι δεν μπορούν να συναλλαγούν με αμερικανικές εταιρείες και πρόσωπα και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κυρώσεων σε όποια τρίτη εταιρεία συναλλαγεί μαζί τους.

Την ίδια ώρα, κοινή στάση τήρησαν στην τελική ανακοίνωση της συνόδου του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας οι χώρες - μέλη της ομάδας των «6» (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Γερμανία), εκφράζοντας ομοφώνως «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχιση των εργασιών στον πυρηνικό σταθμό βαρέος ύδατος στο Αρακ, για τον οποίο η ιρανική ηγεσία δεν έχει υποβάλει, ως όφειλε, λεπτομερές σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας. Επίσης, και οι «6» καλούν την ιρανική ηγεσία να συνεργαστεί άμεσα με τη ΔΕΑΕ ως προς την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων.

Εντός Ιράν, σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του 87χρονου ιεροδιδασκάλου Αγιατολάχ Τζαλαχουντίν Ταχέρι, ηγετικής φυσιογνωμίας της ισλαμικής επανάστασης στο Ισφαχάν. Ο Τζαλαχουντίν είχε παραιτηθεί και από το δημόσιο αξίωμά του, διαμαρτυρόμενος για την ακολουθούμενη πολιτική αυταρχισμού του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, όπως είχε ανοιχτά καταγγείλει, και είχε ταχθεί υπέρ του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος του καθεστώτος. Εντούτοις, για πρώτη φορά η αστυνομία δεν επενέβη να διαλύσει τους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές, προφανώς για αποφυγή εντάσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ