Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Παζάρια» για τη Σύνοδο της Γενεύης

Το Κουσάιρ υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Εποικοδομητικές» αλλά άκαρπες απέβησαν οι χτεσινές συνομιλίες, στη Γενεύη, μεταξύ αξιωματούχων ΗΠΑ και Ρωσίας και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, με αντικείμενο την προετοιμασία της Διεθνούς Συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη Συρία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, έχει επιτευχθεί «πρόοδος» αλλά όχι συμφωνία ως προς τους συμμετέχοντες καθώς «σε αντίθεση με τη συριακή κυβέρνηση» οι αντικαθεστωτικοί «δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν δεν είχε κάνει δηλώσεις. Διπλωματικές διαρροές ανέφεραν ότι σε μεγάλα «αγκάθια» έχουν εξελιχθεί η συμμετοχή του Ιράν, που στηρίζει το συριακό καθεστώς ανοιχτά, αλλά και της Σ. Αραβίας, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς. Επίσης, ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινή τελική θέση λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των δυνάμεων που στηρίζουν διάφορες συνιστώσες τους. Προφανές, επίσης, είναι ότι Ρωσία και ΗΠΑ διαγκωνίζονται για το πλαίσιο της συζήτησης. Πάντως, ο Μπραχίμι ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέα προπαρασκευαστική συνάντηση στις 25 Ιούνη και επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος «θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές Ιούλη».

Εντός Συρίας, πάντως, τα κυβερνητικά στρατεύματα μαζί με τους ενόπλους της «Χεζμπολάχ» έθεσαν χτες υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κουσάιρ, ύψιστης στρατηγικής σημασίας, καθώς διά μέσου αυτής λάμβαναν σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμό οι αντικαθεστωτικοί. Οι μάχες για την κατάληψη του Κουσάιρ διήρκεσαν περισσότερες από τρεις εβδομάδες και ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν «εκατοντάδες τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ