Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Από τις κινητοποιήσεις των εργολαβικών του ΑΠΘ

Motion Team

Από τις κινητοποιήσεις των εργολαβικών του ΑΠΘ
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο ΑΠΘ με αφορμή τις πρόσφατες διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, τις εξελίξεις στις εργολαβίες, τη λέσχη και το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ, κρούει η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή την εντεινόμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, που έχει στο επίκεντρο τους εργατοϋπάλληλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νεολαία, προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο της και στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, με την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια.

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ, βρέθηκε "στο μάτι του κυκλώνα". Με ευθύνη και της διοίκησης του ΑΠΘ, η πλειοψηφία των εργολαβικών υπαλλήλων στην καθαριότητα βρέθηκαν στο δρόμο, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος (που έχει να καθαριστεί σχεδόν 9 μήνες). Το ίδιο διάστημα, η "εξυγίανση" στο δημόσιο τομέα οδήγησε στη διαθεσιμότητα 85 εργαζομένων ΙΔΑΧ στέλνοντάς τους στο σπίτι να περιμένουν "κινητικότητα" και στερώντας τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου από απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Πιο πρόσφατα, από τις αρχές του Μάη, δεκάδες εργαζόμενοι στην εργολαβία της φύλαξης του ΑΠΘ (αρκετοί από αυτούς σε γραφεία διοικητικών υπηρεσιών), βρίσκονται "στον αέρα" γιατί δεν δέχτηκαν τον εκβιασμό του εργολάβου να υπογράψουν συμβάσεις πείνας και ταυτόχρονα να παραιτηθούν από αποζημιώσεις δεκαετιών δουλειάς. Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και 50 εργαζόμενοι σε εργολαβία της λέσχης του ΑΠΘ, που μόλις έληξε. Επίσης, η λειτουργία του εστιατορίου των εστιών, όπως και η Πρυτανεία του ΑΠΘ παραδέχεται, φτάνει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2013. Το ζήτημα της υποστελέχωσης έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Η φοιτητική μέριμνα απαξιώνεται πλήρως.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν με την επίκληση της "ορθής διαχείρισης", του νοικοκυρέματος και της ανταγωνιστικότητας. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της ΕΕ, είναι το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, η γενίκευση της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου η ανταποδοτική λογική "πλήρωνε για να έχεις" κυριαρχεί. Η διοίκηση του ΑΠΘ, χωρίς να απαιτεί κονδύλια από τον προϋπολογισμό, καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να δώσει λύσεις εκ των έσω: Με εντατικοποίηση της δουλειάς, με αξιοποίηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας, με δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και περικοπές στη φοιτητική μέριμνα. Ενδεικτική είναι και η δραματική αύξηση που προωθείται στα τροφεία του Παιδικού Κέντρου του ΑΠΘ από 180 σε 250 ευρώ μηνιαίως!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΑΠΘ καλεί εργαζόμενους, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, όλο το προσωπικό του ΑΠΘ, σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση. Μέσα από τα συλλογικά τους όργανα να διεκδικήσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα του Πανεπιστημίου.

Σήμερα, εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ στο σύνολο των ΑΕΙ έχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις στα χέρια τους ότι η οριστική λύση στον εντεινόμενο εκφυλισμό της Ανώτατης Παιδείας είναι η πάλη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Σε συντονισμό και συμμαχία με το σύνολο του δοκιμαζόμενου λαού, χρειάζεται να μπουν και αυτοί μπροστά στην οργάνωση της πάλης για ανατροπή της σημερινής κατάστασης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης με τη λαϊκή συμμαχία, για να αλλάξει χέρια η εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ