Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χρυσές δουλειές οι φαρμακοβιομηχανίες

Mε αυξημένη κερδοφορία έκλεισε τη χρήση 2012 η βρετανικών κεφαλαίων ελληνική εισαγωγική - εμπορική εταιρεία φαρμάκων «GlaxoSmithKline», η οποία συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες του τομέα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσιεύουν οι οικονομικές εφημερίδες, τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο μειώθηκαν κατά 7% (στα 208,55 εκατ. ευρώ, από τα 224,15 εκατ. ευρώ το 2011), λόγω κυρίως της μείωσης του όγκου των πωλήσεων και των τιμών σειράς φαρμάκων. Ταυτόχρονα όμως,η εταιρεία «συμπίεσε τις δαπάνες της εμπορικής λειτουργίας της» και κατέγραψε κέρδη 22,89 εκατ. ευρώ, από 22,52 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Συνυπολογίζοντας και τα άλλα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, προκύπτουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 56,6% (24,40 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 15,58 εκατ. ευρώ το 2011).

Ορισμένες παρατηρήσεις: Οι «αναδιαρθρώσεις» στην Υγεία και στο Φάρμακο, για τις οποίες η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό της σπατάλης, τσάκισαν εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού αυξήθηκε μέχρι και στο 100% η συμμετοχή τους στο κόστος αγοράς των φαρμάκων. Είχε όμως ελάχιστη αντανάκλαση στην κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου, που συνεχίζουν να κάνουν χρυσές μπίζνες, έστω και με μείωση του όγκου των πωλήσεων. Δεύτερο, η επιχείρηση λέει ότι στην αύξηση της κερδοφορίας της συνέτεινε η «συμπίεση» των λειτουργικών δαπανών. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αυτό μεταφράζεται σε αντεργατικές ανατροπές όλων των ειδών (απολύσεις, μειώσεις μισθών, παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και πάει λέγοντας...). Και τρίτο, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν μονοπώλια που καταγράφουν υψηλή κερδοφορία, αξιοποιώντας και τους νόμους που φτιάχνει το πολιτικό τους προσωπικό για να τις σώσει από την κρίση, βυθίζοντας το λαό στη φτώχεια.

Συμπέρασμα: Οταν όλο το σύστημα λειτουργεί για τα μονοπώλια, ο λαός δεν μπορεί να προσδοκά σωτηρία με άλλο τρόπο, πέρα από το να παλέψει για την κοινωνικοποίησή τους. Εκεί βρίσκεται η πραγματική διέξοδος. Και στο συγκεκριμένο παράδειγμα, εκεί πρέπει να τον κατευθύνει η ανάγκη για δωρεάν φάρμακο σε όποιον το χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ