Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εσοδα για τις πολυεθνικές... δεινά για το λαό

Από τις διαδηλώσεις στο Ρίο
Από τις διαδηλώσεις στο Ρίο
Με αφορμή την έναρξη του περίφημου Kυπέλλου Συνομοσπονδιών στη Βραζιλία που λειτουργεί και ως πρόβα για τους διοργανωτές του Μουντιάλ 2014 που θα γίνει σε περίπου ένα χρόνο στη χώρα βγήκαν στην επιφάνεια και ορισμένα σημαντικά προβλήματα του βραζιλιάνικου λαού. Και αυτό γιατί μπορεί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην χώρα να πανηγυρίζουν και να μιλούν για ανάπτυξη και έσοδα εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα την επόμενη τριετία θα διοργανώσει δύο σημαντικά διεθνή γεγονότα, αφού εκτός του Μουντιάλ υπάρχουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 - εντούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ...παράδεισος αφορά τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους (κατασκευές, μάρκετινγκ - διαφήμισης, ασφάλειες κ.τλ.) και έχουν μοιράσει τα κομμάτια της πίτας των κερδών ενώ την ίδια ώρα για τον λαό υπάρχει η «κόλαση».

Αυξήσεις σε φόρους και στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μισθοί πείνας, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατασκευής, άθλιες συνθήκες εργασίας προκειμένου να τηρηθούν κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα είναι μόνο μερικά από τα δεινά του λαού που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της ανάληψης του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων από τη Βραζιλία.

Την Κυριακή εκατοντάδες διαδηλωτές χτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας κοντά στο ποδοσφαιρικό στάδιο «Μαρακανά», έξω από σταθμό του μετρό, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλώνοντας για την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, καθώς και για τους φόρους που έχουν μπει ήδη για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διοργανωθεί από τη χώρα το 2014. Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν: «Δε χρειαζόμαστε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Χρειαζόμαστε λεφτά για νοσοκομεία και για την Παιδεία». Η αστυνομία εξαπέλυσε επίθεση με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα Μεξικό - Ιταλία, με απολογισμό 39 τραυματίες και 30 συλλήψεις.

Συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες είχαν διεξαχθεί για το ίδιο ζήτημα και πριν το εναρκτήριο παιχνίδι το Σάββατο (15/6) μεταξύ Βραζιλίας - Ιαπωνίας όπου λίγο πριν την έναρξη του αγώνα οι 70 χιλ. θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο αποδοκίμασαν έντονα τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ζεπ Μπλάτερ και την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ