Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Κέρι επιστρέφει με ασφυκτικές πιέσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η επιστροφή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην περιοχή, για πέμπτη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγους μήνες, την επόμενη βδομάδα, είναι ένα από τα κύρια θέματα που φιλοξενούν τις τελευταίες μέρες τα παλαιστινιακά ΜΜΕ. Και αυτό γιατί γίνεται εντονότερη μέρα με τη μέρα η φημολογία ότι η Ουάσιγκτον ασκεί, πλέον, ασφυκτικές πιέσεις στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, να υπαναχωρήσει από τους δύο βασικούς όρους που θέτει για να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Το «πάγωμα» του εποικισμού και την έναρξη της συζήτησης από τα όρια του 1967.

Μέσα στη βδομάδα που πέρασε, ο Αμπάς συνεδρίασε με τα ανώτερα στελέχη της «Φατάχ», που φέρεται να του κατέστησαν σαφές ότι δε θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δύο αυτές προϋποθέσεις, θέτοντάς το ως θέμα επιβίωσης. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ουσιαστικά η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται ενώπιον ενός αδιέξοδου διλήμματος. Η θα συζητήσει χωρίς όρους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος είναι εμφανέστατο ότι δεν προτίθεται να καταλήξει σε καμία απολύτως συμφωνία εκτός και αν αυτή είναι εντελώς ευτελιστική για τα παλαιστινιακά αιτήματα - αφού δεν δέχεται τίποτε για τους εποικισμούς, τα σύνορα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιμένει να έχει ο ισραηλινός στρατός τον έλεγχο των ορίων της όποιας κρατικής οντότητας δημιουργηθεί - ή δεν θα υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Π. Αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατάρρευσης: Είτε λόγω της λαϊκής οργής - η πλειοψηφία των Παλαιστινίων θεωρεί πλέον αδιέξοδη την ειρηνευτική διαδικασία - είτε λόγω του τερματισμού της οικονομικής στήριξης από ΗΠΑ και ΕΕ, που έρχονται να εξισορροπήσουν την ισραηλινή κατοχή, διαιωνίζοντάς την ουσιαστικά. Ενδεικτικό της οργής είναι ότι με ποσοστό που αγγίζει το 70% οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταγγελθεί το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου σε βάρος τους από την Π. Αρχή, ακόμη και αν αυτό σημάνει την τελική κατάρρευση κάθε «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η κατάσταση μοιάζει ακόμη πιο ζοφερή καθώς ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Εθαρίν Κάζιν, επισκεπτόμενος χτες τη Δυτική Οχθη, μίλησε για σοβαρή αύξηση των νοικοκυριών που βρίσκονται σε «διατροφική ανασφάλεια» - δηλαδή δεν εξασφαλίζουν τα βασικά για την επιβίωσή τους - ανεβάζοντας το ποσοστό τους σε 34%. Συνοδευόμενος και από τον επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ο Εθαρίν Κάζιν υπογράμμισε ότι όσο ο παλαιστινιακός λαός δεν θα μπορεί με βεβαιότητα να διασφαλίσει την επιβίωσή του, η οποιαδήποτε «ειρηνευτική διαδικασία ή συμφωνία» είναι επισφαλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ