Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πυρ αστυνομίας κατά αγροτών

Πυρ άνοιξαν η αστυνομία και ο στρατός την Πέμπτη στην περιοχή Κατατούμπο στην επαρχία του Βόρειου Σαταντέρ (στα δυτικά της Κολομβίας) κατά αγροτών διαδηλωτών που διεκδικούσαν υποδομές για να μπορούν να ζήσουν από την καλλιέργεια της γης. Οι αγρότες, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μια βδομάδα, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Σύμφωνα με ανεξάρτητα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δέκα έχουν τραυματιστεί σοβαρά και εκφράζεται φόβος ότι ο αριθμός θα ανέβει σημαντικά καθώς πάνω από 600 μέλη των δυνάμεων καταστολής «γάζωσαν» στην κυριολεξία συγκέντρωση 8 χιλιάδων αγροτών.

Το θέμα της γης είναι για τη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής ένα από τα βασικά ζητήματα, το οποίο έχει μπει και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια παλεύει ενάντια στην κρατική καταστολή. Οπως έχει ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές, έχει υπάρξει μια συμφωνία για το θέμα αυτό σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των υποδομών για τους αγρότες, ωστόσο αυτή θα ισχύσει μόνο αν υπάρξει συνολική τελική συμφωνία που περιλαμβάνει άλλες πέντε θεματικές ενότητες (το ζήτημα που συζητείται αυτές τις μέρες είναι αυτό της συμμετοχής των ανταρτών στην πολιτική ζωή).

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αγρότες διεκδικούν υποδομές για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν την καλλιέργεια φύλλων κόκας με διατροφικά προϊόντα. Το ζήτημα αυτό είναι μια υπαρκτή πληγή για τη χώρα, καθώς οι αγρότες χωρίς να έχουν άλλη διέξοδο επιβίωσης ωθούνται στη συνεργασία με ναρκέμπορους που φτιάχνουν από την κόκα την κοκαΐνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ