Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υστέρηση των εσόδων και σφαγή δαπανών

Η υστέρηση των εσόδων - παρά την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων - και ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών είναι τα δύο διακριτά στοιχεία της εκτέλεσης πενταμήνου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013. Παρά τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης να ωραιοποιήσει την εικόνα και να εμφανίσει μειωμένα ελλείμματα, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι ο Προϋπολογισμός «μπάζει». Ενδεικτική της προσπάθειας συμμαζέματος όπως όπως της κατάστασης είναι και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου οι δαπάνες του προγράμματος υστερούν σημαντικά ως προς τα έσοδα (ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο), με αποτέλεσμα να προκύπτει πλεόνασμα περί τα 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, ένα σημαντικό κονδύλι, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που αφορά στην «τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών», δεν περιλαμβάνεται στον επίσημο πίνακα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά παρενθετικά εμφανίζεται σε πίνακα ο οποίος παρακολουθεί τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες (του Προϋπολογισμού). Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η κατακρεούργηση των επιστροφών φόρων, οι οποίες, από 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, φέτος περιορίστηκαν μόλις στα 0,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τους φόρους (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη έχουν εισπραχθεί 2,6 δισ. ευρώ και άλλα 1,2 δισ. ευρώ από τη φορολογία στην περιουσία), από τη φορολογία Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις) εισπράχθηκαν μόλις 108 εκατ. ευρώ, έναντι 448 πέρυσι. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες συμμετέχουν στα συνολικά έσοδα με το 0,56%!

Με τα φτιασιδώματα αυτά η συγκυβέρνηση εμφανίζει το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το πεντάμηνο στα 3,8 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα στα 970 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι κινείται εντός στόχου...

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν το πεντάμηνο στα 19,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17,4 δισ. ευρώ αποτελούν έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού και τα 1,7 δισ. ευρώ έσοδα του ΠΔΕ. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων παρατηρείται στα τακτικά έσοδα, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 17,1 δισ. ευρώ, έναντι 18,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012. Παρατηρείται δηλαδή μία υστέρηση 1,8 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 600 εκατ. ευρώ, από έμμεσους φόρους κατά 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από τους λοιπούς φόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ