Κυριακή 30 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Πώς ο ιμπεριαλισμός προωθεί σενάρια

Λανσάρουν το Κοσσυφοπέδιο σαν «μοντέλο επίλυσης» της σύγκρουσης στη Συρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κεντρικό άρθρο γνώμης που εμφανίστηκε στην αμερικάνικη εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» (ναυαρχίδα του αστικού Τύπου στις ΗΠΑ) στις 21/6 προτείνει ως «μοντέλο επίλυσης της κρίσης στη Συρία το Κοσσυφοπέδιο», δηλαδή την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πριν 14 χρόνια κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών και πραγματική αιτία τον έλεγχο κρίσιμων γεωπολιτικών οδών και πηγών ενέργειας.

Χαρακτηριστικό σημείο του άρθρου, (που αγνοεί σκοπίμως τους χιλιάδες αμάχους που σκότωσαν οι ΝΑΤΟικές βόμβες και τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που δημιούργησε η φονική επέμβαση «φυτεύοντας» στην ευρύτερη περιοχή μία εστία αποσταθεροποίησης, της οποίας οι φλόγες θα μπορούσαν να είναι μόνιμες εστίες ανάφλεξης, κατά τα συμφέροντα ή τις αντιθέσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων), αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αψηφώντας τα ρωσικά εμπόδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ πριν 14 χρόνια ξεκίνησαν εναέρια επιχείρηση για να σταματήσουν την αιματηρή επίθεση ενός τυράννου κατά της ίδιας του της χώρας. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αντάρτες του Κοσσόβου, που ήταν τότε επαρχία της Σερβίας, μπόρεσαν να απωθήσουν το στρατό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και να ελέγξουν την περιοχή. Οι επικριτές προειδοποιούσαν τότε ότι η αμερικανική επέμβαση θα σπείρει χάος ή ότι θα ενισχύσει ακραίους. Αντ' αυτού, άνοιξε το δρόμο για τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας, την ανεξαρτησία ενός δημοκρατικού Κοσσόβου, και επιτέλους, την αρχή μίας συμφιλίωσης».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας φαίνεται πως χρησιμοποίησε ως αφορμή το ταξίδι που έκανε πρόσφατα στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, για να μιλήσει για τη συμφωνία του περασμένου Απρίλη, θυμίζοντας πως πριν 14 χρόνια ο νυν πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών ήταν αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ. Επιπλέον, το ίδιο άρθρο εκτιμά ότι η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια έχει «σταθεροποιηθεί», από το γεγονός ότι η συμφωνία του περασμένου Απρίλη υπογράφηκε ανάμεσα στον Θάτσι, που ήταν «ορκισμένος εχθρός» του πρώην ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και στον νυν πρωθυπουργό της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς, στενό συνεργάτη του τελευταίου.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ