Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΜΣ
Μελωδική υπόσχεση αγώνα

Η δουλειά των νέων συγκίνησε το κοινό
Η δουλειά των νέων συγκίνησε το κοινό
«Πλημμύρισε» με νιάτα την Παρασκευή το βράδυ το Αλσος Περιστερίου με αφορμή την κοινή συναυλία των μουσικών σχολείων Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης, Πειραιά και του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ) προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Παρά και ενάντια στα μεγάλα και διογκούμενα προβλήματα της καλλιτεχνικής παιδείας στη χώρα μας, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των μουσικών σχολείων έδειξαν ότι ο οργανωμένος αγώνας είναι μονόδρομος για να αντιπαλέψουν την πολιτική που θέλει να μετατρέψει τα δημιουργικά τους όνειρα σε εφιάλτες. Αλλωστε, αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να προσδώσει ο ΠΜΣ στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της επετείου του.

Τα παιδιά πρόσφεραν στο πολυπληθές κοινό μια μουσική πανδαισία, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά τους και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά τους να κατακτήσουν την τέχνη τους γκρεμίζοντας κάθε εμπόδιο. Και είναι πολλά αυτά τα εμπόδια, όπως προέκυψε από τον κοινό χαιρετισμό όλων των 15μελών των σχολείων, με την εκπρόσωπό τους να αναφέρει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία, όπως τη μεταφορά και την έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Τονίζοντας όμως: «Αν και του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας».

«Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίζει». Αυτή η φράση του Μπ. Μπρεχτ ήταν το σύνθημα της επιτυχημένης εκδήλωσης της Παρασκευής
«Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίζει». Αυτή η φράση του Μπ. Μπρεχτ ήταν το σύνθημα της επιτυχημένης εκδήλωσης της Παρασκευής
Στο παραπάνω επικεντρώθηκε και ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Β. Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο τη διάσταση του μουσικού σαν καλλιτέχνη, αλλά και σαν εργαζόμενου και τους αγώνες που έχουν γίνει για τα εργασιακά μας δικαιώματα και πώς αυτά έχουν κατακτηθεί. Θέλουμε να προβάλουμε τη συμπαράταξη των μουσικών δίπλα στους αγώνες του λαού μας, την αλληλεγγύη προς τους αγώνες όλων των εργαζομένων».

Αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων των μουσικών σχολείων έκανε ο Αντώνης Σαλιάγκας, εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Σημείωσε ότι πανελλαδικά τα κενά των καθηγητών στα μουσικά σχολεία ανέρχονται στις 12.500 ώρες, ενώ μειώθηκαν κατά 60% οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, με τη νέα Υπουργική Απόφαση να βάζει περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση στα μουσικά σχολεία. Διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υποκύψουμε» και ότι «όσο μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας και αποφασίσουμε οργανωμένα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας υπάρχει ελπίδα».

Ο Γιάννης Αδριανός, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, είπε ότι «απέναντι στο σκοτάδι που έχει πέσει σε αυτή τη χώρα, αυτά τα σχολεία είναι το φως, η δημιουργία, η ελπίδα».

Τα αιτήματα όπως τέθηκαν στην εκδήλωση είναι:

-- Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά από το κράτος.

-- Να καλυφθούν όλα τα κενά των καθηγητών με μόνιμο προσωπικό.

-- Να ολοκληρώνονται τα αναλυτικά προγράμματα.

-- Να πιστοποιούνται οι μουσικές σπουδές από το κράτος.

-- Δωρεάν μεταφορά των μαθητών από το κράτος με δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικού δημόσιου φορέα για τις μετακινήσεις των μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ