Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ελιγμοί από την κυβέρνηση Ρουσέφ

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κατέθεσε χτες στο Κοινοβούλιο το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που πρότεινε η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, σε μια κίνηση - ελιγμό ώστε να κατευναστούν οι λαϊκές διαμαρτυρίες που απαιτούν βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, κονδύλια για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων, που αξιοποιούν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που οργανώνει η χώρα τα επόμενα χρόνια (Μουντιάλ, Ολυμπιάδα).

Η πρόταση αφορά τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, τον εκλογικό νόμο, τη διατήρηση των προνομίων των γερουσιαστών, τους κανόνες λειτουργίας των κομματικών συμμαχιών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Κόμματος των Εργατών, σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού, έχει προτείνει το λεγόμενο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», με υποσχέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα, εξοικονόμηση κονδυλίων από τον πετρελαϊκό τομέα για Παιδεία και Υγεία, συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, και άλλες γενικόλογες διακηρύξεις που αφήνουν φυσικά άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων. Τη δεκαετία των κυβερνήσεων Λούλα και Ρουσέφ (ειδικά την πρώτη θητεία Λούλα έγιναν κάποια βήματα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας) ωστόσο οι βασικοί κερδισμένοι ήταν οι καπιταλιστές, η κυρίαρχη τάξη που έκανε συμμαχία με το Κόμμα Εργατών για να διογκώσει τελικά την κερδοφορία της.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ της Βραζιλίας, που στηρίζει την Ρουσέφ και συμμετέχει στον κυβερνητικό μηχανισμό ερμηνεύει την πρόταση Ρουσέφ ως «ανταπόκριση στα αιτήματα των διαδηλώσεων που μπορεί να βοηθήσει να πάνε τα πράγματα μπροστά» και καλεί το λαό να τη στηρίξει. Από την πλευρά του το Βραζιλιάνικο ΚΚ καλεί το λαό να μη δεχτεί το «συμβόλαιο» που προτείνει η κυβέρνηση και να συνεχίσει και να βαθύνει τον αγώνα ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, καλώντας κυρίως τους εργάτες να αξιοποιήσουν την απεργία που έχουν εξαγγείλει κάποια συνδικάτα στις 11 Ιούλη, και μαζικά να συμμετέχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ