Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Συμβιβασμοί και αντιθέσεις

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΑΝ.--

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και η διαδικασία «αποπυρηνικοποίησης» της Κορεατικής Χερσονήσου επικράτησαν στη διάρκεια της διήμερης συνόδου ασφαλείας χωρών - μελών του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που ολοκληρώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Μπρουνέι, Μπάντάρ Σερί Μπεγκαβάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρεύοντος της συνόδου του ASEAN οι σύνεδροι επαναβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για «αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου και ενθάρρυναν τη ΛΔ Κορέας να υλοποιήσει προηγούμενες σχετικές αποφάσεις.

Πριν τη λήξη των εργασιών της περιφερειακής συνόδου στην οποία έδωσε παρών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Πακ Ούι Τσουν πρότεινε στις ΗΠΑ «ειλικρινείς διμερείς συνομιλίες άνευ προϋποθέσεων» σε περίπτωση, όπως πρόσθεσε, που η Ουάσιγκτον επιθυμεί την εκτόνωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος κάλεσε ακόμη τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην υπογραφή επίσημης συμφωνίας ειρήνης με την Πιονγιάνγκ για τον τερματισμό του Πολέμου της Κορέας (1950-53), που έχει λήξει μόνον με την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας...

Ο Κέρι απέφυγε να απαντήσει στην πρόταση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του, προτιμώντας να δώσει έμφαση στις «πολύ σταθερές δηλώσεις και στα πολύ σταθερά βήματα» του Πεκίνου για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο της συνόδου συμφωνήθηκε να γίνουν προσπάθειες για την επίλυση των αντιπαραθέσεων μεταξύ χωρών-μελών του οργανισμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (πχ μεταξύ Φιλιππίνων και Βιετνάμ με την Κίνα) με την πραγματοποίηση μίας συνάντησης στην Κίνα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Βεβαίως σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπίσει το βάρος των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό και προωθεί διάφορες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, κινήσεις που δείχνουν ότι εντείνει τον ανταγωνισμό ιδιαίτερα με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ