Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες με αιχμή το ενδεχόμενο νέο «κούρεμα»

Γερμανοί οικονομολόγοι λένε ότι στις ευρωπαϊκές τράπεζες διακυβεύονται πάνω από 3 δισ. ευρώ και αντιπροτείνουν ευρωομόλογα

Ο τσακωμός γύρω από το αν θα γίνει νέο «κούρεμα» ή όχι, αντανακλά τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης και τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί στο κεφάλαιο

© Corbis. All Rights Reserved

Ο τσακωμός γύρω από το αν θα γίνει νέο «κούρεμα» ή όχι, αντανακλά τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης και τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί στο κεφάλαιο
Τα τεράστια σε μέγεθος ανταγωνιστικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη συζήτηση για μια νέα ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, με τη μορφή του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αποκαλύπτει η παρέμβαση του «σοφού» της γερμανικής οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Berliner Zeitung».

Οπως σημειώνει, μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη», λόγω των μεγάλων απωλειών που θα σήμαινε για τους πιστωτές. Εξηγεί ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν απαιτήσεις αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ» και προτείνει ως εναλλακτική λύση την έκδοση ευρωομολόγων ή την επιβολή εφάπαξ φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Πρόκειται για μέτρα που βρίσκονται στα προγράμματα των κομμάτων όλων των αποχρώσεων της διαχείρισης και σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο «όλα αυτά είναι προτιμότερα από το "κούρεμα"». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW Κλέμενς Φούεστ, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση δε θα βοηθήσει την Ελλάδα και συνέστησε πρώτα «να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Τελικά, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που είχε δεσμευθεί από την αρχή και σε αυτό γίνονται πολύ λίγα», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα «οι πιστωτές θα πρέπει να πάνε στην κυβέρνηση στην Αθήνα και να την εξυπηρετήσουν, καθώς το χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα αποτελούσε λύση, καθώς θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις και της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, η οποία είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αλλά η ίδια «δεν βλέπει» καμία χώρα να βρίσκεται σε κίνδυνο έξωσης από το κοινό νόμισμα. Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν θα είχα πάρει ούτε μια διαφορετική απόφαση για την Ευρώπη, εάν οι εκλογές διεξάγονταν ένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα».

Σε άλλο σημείο είπε ότι για να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε στέρεη βάση, οι χρεωμένες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και «να προωθήσουν μια νέα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» ότι η έκθεση της τρόικας που θα παρουσιαστεί στο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα θα είναι θετική και πως η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επιτύχει «αξιοσημείωτη πρόοδο».

Αναζητούν ευκαιρίες οι Γερμανοί

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το γερμανικό κεφάλαιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κρίση και να διοχετεύσει συσσωρευμένα κεφάλαια σε επενδυτικές ευκαιρίες που καταγράφονται σε άλλες χώρες. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη γερμανική δημόσια τράπεζα επενδύσεων KfW και την ισπανική ICO, βάσει της οποίας η δεύτερη θα λάβει δάνειο 800 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει την πρόσβαση σε πιστώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανάλογες συμφωνίες αναμένονται και ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας φέτος, ενώ επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης Λέτα να καταργήσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις το φόρο πρώτης κατοικίας. Το ΑΕΠ της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά -1,8% φέτος, εκτίμησε το ΔΝΤ, ενώ τον Απρίλη προέβλεπε συρρίκνωση κατά -1,5%.

Για το φόρο ιδιοκτησίας στις κύριες κατοικίες, το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, που παραλλαγή του εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, το ΔΝΤ ζήτησε να παραμείνει σε ισχύ, «για λόγους ισότητας και [φορολογικής] αποτελεσματικότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγγέλλουν από τώρα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (2012-11-03 00:00:00.0)
Μελετούν το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας (2012-10-19 00:00:00.0)
Καθρέφτης των ντόπιων οπορτουνιστών (2012-02-14 00:00:00.0)
Ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης (2011-06-21 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα δάνεια και αναδιάρθρωση (2011-06-09 00:00:00.0)
Ατέλειωτα πακέτα στήριξης των τραπεζών (2010-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ