Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Το αίτημα του εργατικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μετέφερε το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το αίτημα του εργατικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μετέφερε το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο
Την ανάγκη πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, και αγώνα για ύπαρξη ενός 100% δημόσιου φορέα ύδρευσης και αποχέτευσης που δε θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά με γνώμονα αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες, τόνισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.

Σε συζήτηση που έγινε σχετικά με το θέμα και μπρος στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, μετά το 31% που έχει ήδη περάσει σε ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου, πλέον να ιδιωτικοποιηθεί άλλο ένα 61% μέσω του περιλάλητου ΤΑΙΠΕΔ, ο Νίκος Σοφιανός προειδοποίησε ότι ιδιώτες με 250-300 εκατ. ευρώ θα βάλουν στο χέρι μια μονοπωλιακή επιχείρηση με 4,3 εκατ. πελάτες και το μεγαλύτερο όπως λέγεται κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Επίσης, προειδοποίησε ότι θα κινηθούν άμεσα να διεκδικήσουν δικαστικά 750 εκατ. που της οφείλουν δήμοι.

Υπογράμμισε ότι από το 2000 που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (πολύ πριν έρθουν μνημόνια, τρόικα και ΔΝΤ) από τους 4.260 εργαζόμενους έμειναν 2.300 με το 50% του μισθού τους, στο μεσοδιάστημα έγινε τεράστια αύξηση στα τιμολόγια, παράγοντες όλοι που συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εκποίησης του δημόσιου πλούτου, αντίθετα πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας ώστε να μπει ένα φρένο σε αυτή την πορεία ξεπουλήματος μιας σειράς φιλέτων σε ιδιώτες.

Από τη δημοτική πλειοψηφία, ο δημοτικός σύμβουλος Αν. Αβραντίνης υποστήριξε την ιδιωτικοποίηση παρουσιάζοντας τα «οφέλη» μιας τέτοιας εξέλιξης. Ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας Φ. Δραγούμης υπερασπίστηκε κι αυτός την ιδιωτικοποίηση.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίχτηκε η κατοχή στο δημόσιο του 51% της επιχείρησης.

Σημειωτέον ότι κατόπιν πρότασης του Ν. Σοφιανού, το ΔΣ κατάρτισε ψήφισμα όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Καταψήφισαν δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ άλλος ένας της δημοτικής αρχής δήλωσε αποχή.

Οχι στις συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο Πολιτιστικού Κέντρου

Εξάλλου ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις άλλων έξι γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας και το κλείσιμο ενός εσπερινού λυκείου. Θύμισε ότι υπάρχει απόφαση του ΔΣ ενάντια στις τέτοιες συγχωνεύσεις, και δέσμευση της δημοτικής πλειοψηφίας ότι δε θα περάσουν τέτοια μέτρα. Ζήτησε να υπάρχει νέα απόφαση του ΔΣ ενάντια στις συγχωνεύσεις και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην περάσουν.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε το επιχειρούμενο κλείσιμο του Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου του δήμου στην οδό Ευελπίδων (υπάρχουν σχεδιασμοί να πάει στο Γουδή), ενώ βρίσκουν εκεί διέξοδο σε μια σειρά δραστηριότητες 400 δημότες, ενώ παράλληλα είναι ο μοναδικός χώρος άθλησης παρακείμενου σχολείου.

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ