Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Κριτική» για το μείγμα διαχείρισης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος παρουσίασε τη διαχειριστική εκδοχή του συστήματος του κόμματός του λέγοντας ότι δεν υπάρχει success story ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωζώνη παραθέτοντας στοιχεία του ευρωτραπεζίτη Μ. Ντράγκι, του ΔΝΤ και ξένων εφημερίδων, όπως ότι τα 60 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση «είναι εκεί για να φαίνονται και όχι να χρησιμοποιούνται» ή ότι τα 6 δισ. για την ανεργία στην ΕΕ δεν επαρκούν. Κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει «ότι κανένα από αυτά τα πράγματα δεν τα εννοούν σοβαρά».

Για τον Ε. Τσακαλώτο δεν έχει τέλος η παγίδα του χρέους, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα «μη δημοκρατικά και αυταρχικά, που δεν έχουν αίσθηση της δικαιοσύνης και είναι αντιφατικά και αποσπασματικά». Είπε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση «μιλάμε για πλασματικές οικονομίες» και ανέπτυξε διαχειριστικές προτάσεις όπως η δημιουργία περιουσιολόγιου ή η ολοκλήρωση της μηχανογράφισης των φορολογικών υπηρεσιών καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «συνεχείς πειραματισμούς με τη φορολογική διοίκηση».

Κατά τον εισηγητή του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ που στηρίζει το πολυνομοσχέδιο Ο. Κωνσταντινόπουλο η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη» να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να αξιολογήσει δομές και υπηρεσίες, κάτι «που δεν έγινε μέχρι σήμερα».

Κατά τον εισηγητή από τον εσωτερικό διάλογο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προέκυψαν μια σειρά από δεσμεύσεις όπως η αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή το θέμα της κατάργησης ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια μετά από έρευνα και μελέτη και της κατάθεσης νομοσχεδίου συνολικά για το νέο τεχνικό λύκειο.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Ν. Μαριάς έκανε λόγο για πολυνομοσχέδιο που προωθεί την «αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού που θέλει να διαλύσει τη δημόσια διοίκηση, την υγεία και γενικά το κοινωνικό κράτος», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις για τους δήμους «διαλύουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο χρυσαυγίτης εισηγητής Ηλ. Παναγιώταρος δεν έκανε κουβέντα για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς πείνας, ούτε φυσικά για προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών και άσκησε κριτική για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Α. Ξηροτύρη καταψήφισε επί της αρχής λέγοντας ότι η συνέχεια της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για τη χώρα, αλλά όπως είπε «η υποχώρηση στις πιέσεις οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση».

Σε σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα το ΣΕΠΕ θα προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν 268.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης έναντι 176.500 το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης στην ομιλία του είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε ετήσιο έλλειμμα μισό δισ. ευρώ από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «φρένο» αφού προωθείται η διαδικασία επιστροφής δαπανών. Οπως ανέφερε, θα προσληφθούν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να πιστοποιήσουν για το εάν καλώς χρεώθηκαν από ιδιωτικά κέντρα τα ποσά που απαιτούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για συγκεκριμένα άρθρα με βάση παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην παρέμβασή του κατά τη σχετική συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης στήριξε την αίτηση αντισυνταγματικότητας και υπενθύμισε ότι «ο ίδιος χαβάς» σχετικά με την αντισυνταγματικότητα γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που ανάλογα με το εάν ήταν στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση έθεταν συνεχώς αιτήματα αντισυνταγματικότητας τα οποία απέρριπτε η κάθε φορά πλειοψηφία, όπως γίνεται και σήμερα.

Κάλεσε δε το λαό να αντιληφθεί την ανύπαρκτη προστασία που του παρέχει το αστικό σύνταγμα και έφερε ως παράδειγμα τις υποκριτικές διακηρύξεις του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας την ώρα που οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.

Σχετικά με την αντισυνταγματικότητα τόνισε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα ιδιαίτερα στο ζήτημα του καθορισμού του κατώτερου μισθού και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και υπενθύμισε ότι η συζήτηση στην ΕΕ για την κατάργηση των Συμβάσεων ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια με τη γνωστή «Πράσινη Βίβλο» όταν και άρχισε το ξήλωμα σε όλη την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ