Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
«Ο Νέλσον Μαντέλα σύμβολο αγώνα»

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις για τον Νέλσον Μαντέλα
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις για τον Νέλσον Μαντέλα
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της για τον Νέλσον Μαντέλα, που χτες συμπλήρωσε τα 95 χρόνια ζωής και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πρετόρια, σημειώνει:

«Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε σε ένα μικρό νοτιοαφρικανικό χωριό την 18η Ιουλίου 1918. Από εκεί ξεκίνησε για να γίνει τελικά ένας από τους πλέον θαυμαστούς ηγέτες στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια του νοτιοαφρικανικού αγώνα, ήταν αυτός που μαζί με χιλιάδες άλλους γνωστούς και ανώνυμους αγωνιστές πάλεψαν με επιμονή, με αυτοθυσία και αποφασιστικότητα για να τελειώσει το ρατσιστικό, απάνθρωπο καθεστώς του απαρτχάιντ και να έρθει η ελευθερία και ευημερία στο νοτιοαφρικανικό λαό.

Ακόμη και το γεγονός ότι φυλακίστηκε δεν τον σταμάτησε. Κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών της φυλάκισής του, η ΠΣΟ είναι περήφανη επειδή πραγματοποίησε και προώθησε μια διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Ηταν ένας από τους εκατοντάδες τρόπους που το διεθνές ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα επέλεξε να εκφράσει στην πράξη την αλληλεγγύη του στο νοτιοαφρικανικό απελευθερωτικό αγώνα.

Σήμερα, αυτές τις κρίσιμες στιγμές του, για άλλη μια φορά ενώνουμε τις σκέψεις μας με τον νοτιοαφρικανικό λαό. Ο Νέλσον Μαντέλα είναι το σύμβολο της ειρήνης και της συμφιλίωσης ενάντια στο μίσος που καλλιεργούν οι εκμεταλλευτές. Κανείς δεν το διατυπώνει αυτό καλύτερα από τον ίδιο: "Κανείς δε γεννιέται να μισεί έναν άλλον άνθρωπο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του ή λόγω της καταγωγής του ή λόγω της θρησκείας του. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν. Και εφόσον μπορούν να μάθουν να μισούν, μπορούν επίσης να μάθουν να αγαπούν, γιατί η αγάπη γεννιέται πιο φυσιολογικά στην ανθρώπινη καρδιά από ό,τι το αντίθετο". Πιστεύουμε ακράδαντα ότι συνεισέφερε καταλυτικά στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση της νοτιοαφρικανικής εργατικής τάξης, η οποία θα συνεχίσει και θα προωθεί τους αγώνες των παλιών γενεών για την ολοκλήρωση της χειραφέτησης του νοτιοαφρικανικού λαού από την τυραννία της εκμετάλλευσης».

  • «Σταθερή βελτίωση» παρουσιάζει, κατά τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, η υγεία του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος χτες συμπλήρωσε, μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις αρχές του Ιούνη, τα 95 του χρόνια. Τις ευχές τους εξέφρασαν με τραγούδια, ευχετήριες κάρτες και λουλούδια στην πύλη του νοσοκομείου χιλιάδες συμπατριώτες του ενώ επ' ευκαιρία των γενεθλίων του πραγματοποιήθηκαν χτες εκατοντάδες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ έχει ορίσει τη χτεσινή μέρα, μέρα γενεθλίων του Μαντέλα, ως Διεθνή Μέρα Νέλσον Μαντέλα. Τις ευχές στον Μαντέλα έστειλαν και ηγέτες πολλών χωρών και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών από όλο τον κόσμο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ