Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διεκδικηθούν οι οφειλές από τη Γερμανία

Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τις οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας. Το αίτημα για άμεση διεκδίκηση του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων στα θύματα των καταστροφών που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα και της επιστροφής των αρχαιοτήτων που έκλεψαν, στηρίζει το ΚΚΕ.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η ΟΔ Γερμανίας οφείλει στη χώρα μας σε ονομαστικές αξίες του 1938, 7.500 εκατ. ευρώ για το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις εξανάγκασαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν βεβαίως των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία μας υποχρέωσαν. Αλλά και πέραν των αποζημιώσεων που οφείλουν προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Ενώ οφείλουν και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τους βομβαρδισμούς. Συνολικά οι οφειλές της ΟΔ Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ομως, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλουν την εξόφληση του χρέους τους. Από το χρόνο αυτό, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οφειλές αυτές είναι απαιτητές από τη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο δε διεκδίκησαν τις οφειλές, αλλά έβαλαν και εμπόδια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ