Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στη Μόσχα ο Σύρος αναπληρωτής πρωθυπουργός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στη ρωσική πρωτεύουσα μεταβαίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις από Δαμασκό και Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Συρίας, Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ρωσικές διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι η προσπάθεια για διεξαγωγή διεθνούς Συνόδου με στόχο την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης δεν έχει εγκαταλειφθεί, επαναλαμβάνοντας ότι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί δε συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή θέτοντας όρους.

Την ίδια ώρα, στο γειτονικό Λίβανο κλιμακώνεται το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, καθώς πλέον εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο. Ο Λίβανος, σε αντίθεση με την Ιορδανία και την Τουρκία, δεν έχει στήσει καταυλισμούς για τους πρόσφυγες καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι αν αυτό γίνει θα μείνουν μόνιμα στη χώρα, όπως έχει συμβεί με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, είτε σε αγρούς είτε στους δρόμους είτε σε χαμόσπιτα. Χτες τα ξημερώματα, σε ένα τέτοιο σπίτι, δύο μικρά παιδιά, πρόσφυγες από τη Συρία, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε από αναμμένο κερί.

Επίσης, χτες, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μετά από εκτεταμένη έρευνα κατέληξαν ότι δεν έχει «πολιτικά κίνητρα» η δολοφονία, πριν από δύο ημέρες, του Σύρου αξιωματούχου Μουχάμαντ Νταράρ Τζάμο, επικεφαλής του διεθνούς και του πολιτικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Αράβων Μεταναστών έξω από το σπίτι του στο νότιο Λίβανο. Σε ανακοίνωσή της, η λιβανική αστυνομία διαψεύδει τα όσα είχε μεταδώσει το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων μιλώντας για «δολοφόνους τρομοκράτες» και αναφέρεται σε «δολοφονία για οικογενειακούς λόγους» στην οποία φέρονται να εμπλέκονται ο αδελφός του Τζάμο, ο ανιψιός του αλλά και η σύζυγός του.

Οι λιβανικές αρχές προχώρησαν επίσης σε επίσημη επιστολή προς την ΕΕ χτες με την οποία την καλούν να μην κατατάξουν οι υπουργοί της, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τη σιιτική «Χεζμπολλάχ» στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως πιέζουν ασφυκτικά ΗΠΑ και Ισραήλ. Στην επιστολή που προέρχεται από τη λιβανική προεδρία τονίζεται ότι ακόμη και αν ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά μόνο το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στο Λίβανο καθώς η «Χεζμπολλάχ» είναι χρήσιμο και ενεργό τμήμα, μεγάλο τμήμα, της λιβανικής κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ