Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δίδακτρα σε 29 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Δίδακτρα σε 29 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ενέκρινε η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη συνεδρίασή της στις 24 Ιούλη, δύο μέρες πριν κλείσει το πανεπιστήμιο, υψώνοντας νέους φραγμούς στη μόρφωση και οδηγώντας εκατοντάδες φοιτητές λαϊκών οικογενειών έξω από τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η βιασύνη της Συγκλήτου, ώστε ψήφισε την απόφαση χωρίς να δοθούν προηγούμενα τα οικονομικά στοιχεία για το συνολικό κόστος λειτουργίας των μεταπτυχιακών, για το ύψος των διδάκτρων (τέλος εγγραφής το χαρακτήρισαν), παρά τις επίμονες ερωτήσεις κυρίως από πλευράς των φοιτητών.

Το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν να μην υπάρξει κανένα μεταπτυχιακό με δίδακτρα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επέλεξε να ακολουθήσει και πάλι την πεπατημένη, αποφάσισε τα λεφτά που κόβει η κυβέρνηση από τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου να τα αναζητήσει στις άδειες τσέπες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση

Το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, δυναμικά και με κάθε τρόπο, υψώνοντας τείχος προστασίας των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση.

Καλούν τους φοιτητές να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

  • Να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Δωρεάν μεταφορά και διανομή συγγραμμάτων. Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους. Να καλύψει το κράτος όλες τις απώλειες από το «κούρεμα» των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Να μην επιτραπεί η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό τη μορφή κολεγίων, να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, το «εθνικό πλαίσιο» επαγγελματικών προσόντων, και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.
  • Να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των τρίχρονων σπουδών με τις τετράχρονες πεντάχρονες και εξάχρονες των ΑΕΙ.
  • Η επιβολή διδάκτρων να μην εφαρμοστεί στην πράξη σε καμία σχολή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ