Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τον καπιταλισμό ή τον διαχειρίζεσαι ή τον ανατρέπεις

Με επίσκεψη στο νησί των Φούρνων ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Ικαρία - Φούρνους

Από την υποδοχή στο λιμάνι των Φούρνων
Από την υποδοχή στο λιμάνι των Φούρνων
Με περιοδεία στους Φούρνους ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σε Ικαρία και Φούρνους. Στο λιμάνι τον Δ. Κουτσούμπα περίμεναν το πρωί της Παρασκευής η Κομματική Οργάνωση μαζί με κατοίκους του νησιού. Με θερμό χειροκρότημα και συνθήματα υποδέχθηκαν το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πλατεία του νησιού, τα μέλη του ΚΚΕ και δεκάδες κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν μετά από το κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης με σκοπό να συζητήσουν γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, όπως τη συνόψισε το σύνθημα στο πανό που είχε αναρτηθεί στο χώρο: «Λαϊκή Συμμαχία - Ο λαός στην εξουσία». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πήραν μέρος στην κουβέντα, κατέθεσαν τις ερωτήσεις και τον προβληματισμό τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες αναδείχθηκαν στη συνάντηση με το δήμαρχο τον Φούρνων, Γιάννη Μαρούση. Προβλήματα που δεν είναι βέβαια διαφορετικά από αυτά που βιώνει ο λαός σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας, που έχουν όμως οξυμένες διαστάσεις, ειδικά για τους κατοίκους των νησιών: Ακτοπλοϊκή σύνδεση, σχολεία και βέβαια γιατροί, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που τους απασχολούν. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση όσον αφορά την Υγεία: Από τους 4 αγροτικούς γιατρούς που προβλέπεται να βρίσκονται στο νησί, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόλις ένας.

Η συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μαρούση
Η συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μαρούση
Γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου και τους αγώνες που χρειάζεται να οργανώσει ο λαός ώστε να εμποδίσει την αντιλαϊκή επίθεση, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, να πάρει στα χέρια του την εξουσία, κινήθηκε η συζήτηση στην πλατεία του νησιού.

Το ΚΚΕ δε διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, σε δεξιούς και αριστερούς, δεν τους κατατάσσει με βάση το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές, εξήγησε ο Δ. Κουτσούμπας, αλλά δρα για να οργανωθεί και να παλέψει ο λαός με βάση τα κοινά ταξικά του συμφέροντα. Προτείνει τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, της συμμαχίας εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, νέων και γυναικών από τα λαϊκά στρώματα και την πάλη για ριζικές αλλαγές, για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για να περάσει ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν.

Η συζήτηση στάθηκε στη «λύση» της «αριστερής κυβέρνησης» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό. Οπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, υπάρχει σήμερα σημαντική πείρα: το καπιταλιστικό σύστημα ή το διαχειρίζεσαι ή το ανατρέπεις, και η επιλογή της διαχείρισης δεν μπορεί να στρέψει την πολιτική σε φιλολαϊκή τροχιά.

Από τη συζήτηση στην πλατεία του χωριού
Από τη συζήτηση στην πλατεία του χωριού
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν. Ιδιαίτερα σημειώθηκε το γεγονός πως, όπως δείχνει η ιστορία, τις οικονομικές καπιταλιστικές κρίσεις ακολούθησαν δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.

Για το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ενός ναζιστικού κόμματος - υπηρέτη του καπιταλιστικού συστήματος, και για τον τρόπο αντιμετώπισής της ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας υπενθύμισε τους αγώνες και τις θυσίες που κατέθεσαν οι προηγούμενες γενιές, και στην περιοχή των Φούρνων και της Ικαρίας, για να αντιμετωπίσουν το χιτλερισμό και το ναζισμό, και υπογράμμισε πως πρόκειται για συστημική δύναμη, γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Οσον αφορά την αντιμετώπισή της ξεκαθάρισε πως η θεωρία των δύο «άκρων», που προβάλλεται από τα αστικά κόμματα και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν στα χέρια τους, λειτουργεί υπέρ του φασισμού. Η απομόνωση της Χρυσής Αυγής, των απόψεων και της δράσης της, είναι υπόθεση του λαού, ανέφερε και τόνισε πως αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, μέσα από μαζικούς φορείς και συλλόγους. Ακόμα, σημείωσε πως δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα φασίστα να τολμήσει να σηκώσει χέρι πάνω σε νεολαίο, σε εργαζόμενο, σε μαθητή που παλεύει και αγωνίζεται, επισήμανση στην οποία οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν με δυνατό χειροκρότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ