Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Επείγει η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ζωή εκατοντάδων καρκινοπαθών στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, επειδή εδώ και τουλάχιστον μια βδομάδα, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης ο γραμμικός επιταχυντής, το κυριότερο μηχάνημα που διαθέτει το νοσοκομείο, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «μία τέτοια διακοπή που συμβαίνει για πρώτη φορά» στο μηχάνημα «που αποτελεί την καρδιά του νοσοκομείου», «θεωρείται αδιανόητη, γιατί η καθυστέρηση έστω και για μία μέρα του προγράμματος ακτινοβολίας για έναν καρκινοπαθή σημαίνει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του».

«Τα καρκινικά κύτταρα με την ακτινοβολία αυτού του μηχανήματος «βομβαρδίζονται» και καταστρέφονται κάθε μέρα. Αν η θεραπεία διακοπεί, υπάρχει κίνδυνος ο ασθενής να υποτροπιάσει, να αυξηθεί το στάδιο του καρκίνου, γιατί γίνεται άμεση επαναπληθυσμιοποίηση, δηλαδή γρήγορη αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Ηδη υπάρχει υποτροπιασμός σε ασθενείς, ενώ αρκετοί είναι από επαρχία, που έχουν έρθει με συγκεκριμένο πρόγραμμα».

«Η αιτία αυτών των εγκληματικών προβλημάτων - επισημαίνεται στην ερώτηση - είναι η δραστική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου» που έχει ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η αδιάκοπη λειτουργία του μηχανήματος, καθώς και η εξάρτηση του νοσοκομείου από τις πολυεθνικές, όπως αυτή που κατασκευάζει το μηχάνημα «και απαιτεί 22 χιλιάδες ευρώ για την επισκευή του».

«Την ίδια στιγμή - αναφέρεται - στο νοσοκομείο Μεταξά ενώ υπάρχει ένα πολύ καλό μηχάνημα βραχυθεραπείας που έχει αγοραστεί πριν από 10 χρόνια και θα μπορούσε να σώσει ζωές, παραμένει στις κούτες επειδή δεν έχει προσληφθεί ακόμα το ειδικευμένο προσωπικό να το λειτουργήσει. Αυτά βέβαια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ ιδιωτικοποίησης της Υγείας για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες από τον πόνο των ασθενών. Ταυτόχρονα όμως προβάλλει ως ρεαλιστική αναγκαιότητα διεκδίκησης από το λαό, το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, δωρεάν για όλους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας «Τι μέτρα θα πάρει: Για την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση του γραμμικού επιταχυντή και την εξασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας του, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί ποτέ τέτοιο απαράδεκτο φαινόμενο. Για την πρόσληψη του αναγκαίου ειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το υπάρχον στις αποθήκες μηχάνημα βραχυθεραπείας, που θα δώσει ζωή σε καταδικασμένους ασθενείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ