Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κινέζοι επιστήμονες τεκμηρίωσαν την υπό ορισμένες συνθήκες περιορισμένη μετάδοση του ιού της γρίπης τύπου Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη των ιών δεν επιτρέπει (ακόμη τουλάχιστον...) την εύκολη και γρήγορη μετάδοση της νόσου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η διαφαινόμενη ολιγωρία των κενυατικών πυροσβεστικών αρχών στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, συνέβαλε χτες στο να εξελιχθεί μία μικρή πυρκαγιά σε πύρινη κόλαση που μαινόταν επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες προκαλώντας τη ματαίωση δεκάδων διεθνών και εσωτερικών πτήσεων έως αργά το απόγευμα.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο Παΐς Ζόρζι, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας (πρώην μεγαλοστέλεχος της Citibank Πορτογαλίας), παραιτήθηκε χτες υπό το βάρος των υποψιών για εμπλοκή του σε μία παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε σε συμβόλαια «swaps». Λίγες ώρες πριν είχε ανακοινωθεί αναιμική «μείωση» της ανεργίας για πρώτη φορά από το 2011 καθώς μετρήθηκε στο 16,4% από 17,7%.

ΒΗΡΥΤΟΣ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εκρηξη σε περιοχή του Λιβάνου που απέχει 150 μέτρα από τα σύνορα με το Ισραήλ και στην οποία βρέθηκε, παραβιάζοντας χτες τα σύνορα, περίπολος Ισραηλινών στρατιωτών, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εξ αυτών. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως «ερευνάται» το περιστατικό, ενώ εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού κατήγγειλε το περιστατικό ως μία ακόμη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας του Λιβάνου.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε να δεχθεί στο έδαφός της 102 Αφρικανούς οικονομικούς πρόσφυγες, οι οποίοι επιβαίνουν εδώ και μέρες σε δεξαμενόπλοιο, αφότου οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν να τους δεχθούν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει την περιουσία της στο Κοσσυφοπέδιο, που περιλαμβάνει τα ορυχεία της Τρέπτσα και την τεχνητή λίμνη του Γκαζίβοντε, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούλιν.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Μια μέρα μετά την παρουσίαση του πρώτου ιαπωνικού ελικοπτεροφόρου, που θεωρείται το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος της Ιαπωνίας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ΛΔ Κορέας αντέδρασε κατηγορώντας το Τόκιο ότι ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ισχυρότατη έκρηξη, που φέρεται να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πολυώροφου κτιρίου, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, Ροζάριο, προκάλεσε χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, τον τραυματισμό άλλων 60 ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 15.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέες κατηγορίες εναντίον του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, διατυπώνει το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι η εκλογή Ροχανί είναι μία «ευκαιρία» ώστε η χώρα να προχωρήσει γρήγορα και να καθησυχάσει τις ανησυχίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει «αξιόπιστα βήματα» από την Τεχεράνη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να μην έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το ότι θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο του G20, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη στη Ρωσία, ανακοίνωσε στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τέσσερις ύποπτοι - μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός - για το θάνατο του 19χρονου Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Εσκί Σεχίρ, προφυλακίστηκαν χτες στην Τουρκία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενα οχτάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε σε επίθεση των Ταλιμπάν, χτες, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Η επίθεση είχε στόχο τη μητέρα της οκτάχρονης, γερουσιαστή του Αφγανιστάν, η οποία τραυματίστηκε. Στο περιστατικό έχασε τη ζωή του και ένας άνδρας από τη φρουρά της γερουσιαστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ