Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΑΘΑΤΟΥ
Δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο

Για άλλα πενήντα χρόνιαπαραχωρεί η κυβέρνηση το Μέγαρο Σταθάτου στο «Ιδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή», ιδιοκτήτη του «Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης» (το οποίο στεγάζεται στο διατηρητέο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την «εκλεκτική» της «συγγένεια» με την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και στο ευαίσθητο πεδίο του πολιτισμού.

Η παραχώρηση συμφωνήθηκε σε χτεσινή συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την πρόεδρο του ιδρύματος, Ντόλυ Γουλανδρή, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη.

Η προκλητική εκχώρηση, ουσιαστικά, δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικό φορέα, πλήρως ενταγμένη στην κυβερνητική λογική των κρατικών χορηγιών υπέρ των λεγόμενων χορηγών, η οποία μετατρέπει τον πολιτισμό σε μέσο πλουτισμού των ιδιωτών, αποτελεί πρόκληση. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, η παραχώρηση έγινε επειδή «η κυρία Γουλανδρή προέβη σε μια πολύ γενναιόδωρη δωρεά προς το Ιδρυμα Γουλανδρή, η οποία υπερβαίνει συνολικά τα 5 εκατ. δολάρια, πράγμα που διασφαλίζει το μέλλον του Μουσείου μακροπροθέσμως».

«Ως εκ τούτου», είπε ο Ευ. Βενιζέλος, «το κράτος, η Πολιτεία, παραχωρεί τη χρήση του Μεγάρου Σταθάτου για πενήντα χρόνια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει τη χρήση του Μεγάρου Σταθάτου. Κατά αυτό τον τρόπο, το Μουσείο μπορεί να οργανώσει το σχέδιο ανάπτυξής του σε συνεργασία και με το ΥΠΠΟ, γιατί το κλίμα της συνεργασίας μας είναι ήδη πάρα πολύ καλό και από κοινού ετοιμάζουμε πολλά προγράμματα».

Πιο απλά, η Ντόλυ Γουλανδρή έκανε δωρεά... στον εαυτό της (δηλαδή στο ίδρυμα και στο μουσείο της) και γι' αυτό η κυβέρνηση της παραχωρεί για μισό, ακόμα, αιώνα το Μέγαρο Σταθάτου! Ο υπουργός είπε επίσης πως το ίδρυμα και το μουσείο θα συμμετάσχουν στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» (φυσικά με το αζημίωτο...). Οσον αφορά στην άλλη οικογένεια Γουλανδρή και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Ελίζας και Βασιλείου Γουλανδρή, για την ανέγερση του οποίου παραχωρήθηκε ο - επίσης δημόσιος - χώρος της Ριζάρη, ο υπουργός είπε «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Προχωρεί απολύτως κανονικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ