Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αστεγη ορχήστρα

Απιαστο όνειρο παραμένει η απόκτηση στέγης, επί σαράντα δύο χρόνια, για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Απιαστο όνειρο παραμένει η απόκτηση στέγης, επί σαράντα δύο χρόνια, για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Αστεγη παραμένει η 42χρονη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σύνολα της χώρας. Αυτό το ζωτικής σημασίας πρόβλημα τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Μίκης Μιχαηλίδης, στην προχτεσινή παρουσίαση του προγράμματος της ορχήστρας για το τρίμηνο Απρίλη - Ιουνίου. Παράλληλα, με την ανάγκη δημιουργίας στέγης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κάλυψης των 126 μόνιμων θέσεων της Ορχήστρας (σήμερα καλύπτονται μόνο οι 45), καθώς και η δημιουργία της Κρατικής Ορχήστρας Νέων.

Οσον αφορά στο εργασιακό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των ωδείων, ο Κ. Γιακουμής, πρόεδρος του οργανισμού (ΕΤΟΣ) της ΚΟΘ, επισήμανε ότι σήμερα στα 98 δημοτικά ωδεία και στα 450 ιδιωτικά, φοιτούν 60.000 σπουδαστές και απασχολούνται 7.000 καθηγητές. «Αυτοί, είπε, που θα αποφοιτήσουν, πρέπει να βρουν δουλιά εκτός από τις δύο Κρατικές Ορχήστρες. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθούν συμφωνικές ορχήστρες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας».

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα συναυλίες με τους Ρίχαρντ Σταντ - Χρήστο Γρίμπα (27/4), Κάρολο Τρικολίδη - Δημήτρη Καλμπαξίδη (4/5), Φιλίπε Μπέντερ - Πιερ Αμογιάλ - Γιάννη Βακαρέλη (11/5), Εμίρ Σαούλ - Μασιμιλιάνο Πίτικο (18/5), Αλκη Μπαλτά - Αντώνη Σουσάμογλου (31/5), Γιουν Κουκ Λι - Αλέν Λεφέβρ (7/6). Στις 14/6 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Κοσμά Γαλιλαία, με τη συμμετοχή των Ιλάριον Ιονέσκου Γκαλάτι και Χρήστου Γαλιλαία. Στις 21/6 - Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής - θα γίνει συναυλία με τους Μίλτο Λογιάδη και Λόλα Τότσιου (ελεύθερη είσοδος). Στις 28/6 συναυλία με τους Κάρολο Τρικολίδη και Αντώνη Λαγό (ελεύθερη είσοδος). Ολες οι συναυλίες θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκτός από την τελευταία, που θα γίνει στη Μονή Λαζαριστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ