Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση με τα σχέδιά της για την εκπαίδευση δίνει συντριπτικό χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών του λαού

Eurokinissi

Η κυβέρνηση με τα σχέδιά της για την εκπαίδευση δίνει συντριπτικό χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών του λαού
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο (σ.σ. αναμενόταν χτες αργά το απόγευμα να δοθεί στη δημοσιότητα) που έχουν διαρρεύσει από κύκλους του υπουργείου δείχνουν τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να δώσει συντριπτικό χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας, να λεηλατήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, να βγάλει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τις διαρροές των προσχεδίων των σχολικών προγραμμάτων και τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας προβλέπεται η καθιέρωση εξετάσεων πανελλαδικού τύπου σε κάθε τάξη του Λυκείου, στερώντάς του ακόμη περισσότερο το μορφωτικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει και το μετατρέπει σε εξεταστικό κέντρο. Στο Γυμνάσιο καταργούνται και συρρικνώνονται πλήθος μαθημάτων, ενώ στο Επαγγελματικό Λύκειο η μαθητεία επεκτείνεται προσφέροντας ανήλικα παιδιά βορά στα νύχια των επιχειρηματιών όπου θα εργάζονται για 9 ευρώ τη μέρα, τα γενικά μαθήματα μειώνονται και αυξάνονται τα μαθήματα ειδικοτήτων οι οποίες θα εναλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και τι είναι χρήσιμο κάθε φορά στο κεφάλαιο. Χιλιάδες καθηγητές μένουν ξεκρέμαστοι, σε τροχιά διαθεσιμότητας, κινητικότητας, απολύσεων.

Οι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν στην εκπαίδευση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν ή να αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες, ότι δηλαδή είναι αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονίων. Είναι μέρος της ενιαίας επίθεσης που γίνεται στους εργαζόμενους, αποτελούν στρατηγικό στόχο της ΕΕ, καθώς η λιγότερη γενική παιδεία και περισσότερες κι εφήμερες δεξιότητες συμπεριλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο.

Γονείς, μαθητές και κυρίως εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αναλωθούν στην υπεράσπιση του κάθε κλάδου, ή του ενός σχολείου σε βάρος του άλλου. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, απαιτείται ρήξη με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής κι όχι πόλεμος χαρακωμάτων. Να δράσουν από κοινού όχι απλά για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά, αλλά να κινηθούν στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών διεκδικώντας την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου, δωρεάν και υποχρεωτικού σχολείου, που θα μορφώνει ολόπλευρα τον άνθρωπο. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου μετά το σχολείο. Εργασιακή διέξοδος για όλους τους αποφοίτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ