Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και το νέο Επαγγελματικό Λύκειο. Ηδη, με αφορμή επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην κατάργηση και συρρίκνωση μαθημάτων, μια σειρά φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους, αναλύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει.

  • «Καμιά αναμονή - αυταπάτη ότι μέσα σ' αυτόν τον αντιλαϊκό ορυμαγδό κάποιοι μπορεί να τη γλιτώσουμε, ότι "...λίγα μέτρα απομένουν ακόμα και τελειώσαμε". Καμιά αυταπάτη ότι στην οικονομία μπορεί να κυριαρχούν τα μονοπώλια και να υπάρχει εκπαίδευση που λειτουργεί σε όφελος του λαού και με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών», υπογραμμίστηκε εύστοχα κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η ΕΛΜΕ - ΚΙ, εκτιμώντας την πορεία των μέχρι σήμερα δράσεών της, αποφάσισε να απευθυνθεί με ανακοίνωση στο λαό του νομού, αξιοποιώντας τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
  • Η ΓΣ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας (ΠΔΜ), με αφορμή την κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «καταργούνται θέσεις διδασκόντων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τώρα και χιλιάδες στο άμεσο μέλλον καλλιτέχνες εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι. Απαξιώνονται τα προγράμματα σπουδών όλων των Πανεπιστημιακών Σχολών που έχουν ως ένα από τους βασικούς τους άξονες των προγραμμάτων σπουδών τους την εκπαιδευτική διαδικασία της τέχνης. Οι Σχολές Τεχνών (Εικαστικές, Μουσικές, Αρχιτεκτονικές, Πολυμεσικών Εφαρμογών, Θεάτρου, Πλαστικών Τεχνών) θα δέχονται φοιτητές που ποτέ κατά την διάρκεια της 12ετούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας μαθητείας τους δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε κάν μια εισαγωγή σε αυτά τα μαθήματα. Επιβαρύνεται με αυτόν τον τρόπο η πανεπιστημιακή διδασκαλία αναλωνόμενη σε εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με αντικείμενα που έπρεπε ο νέος φοιτητής να είχε διδαχθεί ήδη από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αν όχι και του Δημοτικού. Στερεί 5.000 ήδη φοιτούντες των Σχολών Τέχνης από μια εργασιακή δυνατότητα, ακυρώνοντας έναν επαγγελματικό κλάδο».
  • Η Πανελλήνια Ενωση Καθηγητών Πληροφορικής καταγγέλλει τη διαφαινόμενη προσπάθεια απαξίωσης και εξαφάνισης της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο, επισημαίνοντας ότι «η εισαγωγή και διεύρυνση της διδασκαλίας της στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την εξαφάνισή της από το Λύκειο».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Εκπαίδευση (2020-07-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο (2020-06-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές (2020-06-23 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες για την αφαίρεση μαθημάτων από το Λύκειο (2014-10-30 00:00:00.0)
Καλλιτέχνες και εκπαίδευση (2002-07-14 00:00:00.0)
Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα (1998-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ