Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΑΣΙΑ
Αυγουστιάτικο «απόγειο» στρατιωτικών γυμνασίων

Ενώ αυτές τις μέρες (από 1 έως 15 Αυγούστου) στα Ουράλια της Ρωσίας διεξάγονται ρωσοκινέζικα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία «Ειρηνική Αποστολή - 2013», κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας στη Μογγολία και στο Καζαχστάν το περασμένο Σάββατο (10/8) ξεκίνησαν «ειρηνευτικά γυμνάσια» του ΝΑΤΟ.

Ετσι, στη Μογγολία πραγματοποιούνται τα διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμίας «Σε αναζήτηση του χαν - 2013», όπου συμμετέχουν πάνω από 1.000 στρατιώτες από τη Μογγολία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), καθώς και από την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Μιανμάρ. Για πρώτη φορά, στα γυμνάσια αυτά πήραν μέρος οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» του Τατζικιστάν. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αποσταλεί μόνο παρατηρητές τους.

Και στο Καζαχστάν (κοντά στα σύνορα της Κίνας) διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Αετός της στέπας - 2013», όπου συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από Καζαχστάν, ΗΠΑ, Βρετανία, Λιθουανία, Ελβετία, Ιταλία, Κιργισία και Τατζικιστάν. Τα γυμνάσια παρακολουθούν παρατηρητές από την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Λευκορωσία, ενώ από Ρωσία και Κίνα δεν έχουν αποσταλεί παρατηρητές τους.

Το ΝΑΤΟ επίσημα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών ασκήσεων τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων και στο μετασοβιετικό χώρο.

Επιπλέον, ΗΠΑ και Γεωργία πραγματοποιούν ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και Ρωσία και το Καζαχστάν ανάλογες πολεμικές ναυτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα.

Αν και διάφορα ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν πως αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις επηρεάζουν τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα της Ρωσίας, αφού το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα ρωσικά σύνορα, την ίδια ώρα στην ίδια τη Ρωσία αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κοινά ρασοαμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια Σωμάτων αλεξιπτωτιστών από τις δύο χώρες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ