Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτήρια για τη μοριοδότηση και εξαιρέσεις

Σχετικά με τη μοριοδότηση οι αποφάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν ότι θα υπάρχουν δύο ειδών μοριοδοτήσεις, θετική και αρνητική. Στη θετική μοριοδότηση υπάγονται οι σπουδές, η διοικητική εμπειρία, ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, τα τυπικά προσόντα και η γνώση ξένης γλώσσας. Αρνητική μοριοδότηση θα δίνεται σε υπαλλήλους με βάση τις πειθαρχικές ποινές. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια θα είναι η οικογενειακή κατάσταση και ο αριθμός των παιδιών. Τη μοριοδότηση θα εξετάζουν τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια που είναι διορισμένα από τον υπουργό και θα αποτελούνται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού - Προσωπικού του οικείου φορέα και έναν προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του ίδιου φορέα, με τους αναπληρωτές τους. Μετά την εξέταση, τα Συμβούλια αυτά θα προχωρούν σε γνωμοδότηση.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης μπορεί να συλλέξει μέχρι 100 μόρια. Μέγιστο για την αρνητική μοριοδότηση υπάρχει μόνο στην πρώτη κατηγορία (30), ενώ στις άλλες βαθμολογούνται όλα τα κριτήρια (όπως ανά κατηγορία η στέρηση δικαιώματος προαγωγής, η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της, ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς, αλλά και η προσωρινή παύση από τρεις έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών).

Από την άλλη, ίδια είναι η μοριοδότηση για τους υπαλλήλους προς μετάταξη ή μεταφορά. Η μόνη διαφορά είναι η παράγραφος που ορίζει πως όσοι υπάλληλοι δεν πάνε με υπαιτιότητά τους στο φορέα υποδοχής την ημερομηνία που ορίστηκε, απολύονται.

Επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, θέτει ως βασικά κριτήρια για τη μοριοδότηση την προϋπηρεσία και την παρούσα απασχόληση. Τα μόρια για την προϋπηρεσία - με μέγιστο αριθμό μορίων τα 43 - είναι 2 τα πρώτα δύο έτη, 6 για τα επόμενα τρία έτη, 15 για τα επόμενα πέντε και 20 για τα επόμενα πέντε. Παράλληλα, για την παρούσα απασχόληση (με μέγιστο αριθμό τα επτά) βαθμολογείται με τρία μόρια η υπηρεσία έως δύο έτη στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης και με επτά η υπηρεσία άνω των δύο ετών στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης.

Εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενδιάμεσα είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα. Σε αυτές αναφερόταν πως υπάλληλος που κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ είναι σε διαθεσιμότητα, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης, ενώ τονίζεται πως εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται.

Επίσης, τονίζεται πως υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος του οποίου ο ή η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας, εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, ή για το πριν την 1/1/2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, αν προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ