Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η κρίση... ως πηγή έμπνευσης

Δημιούργησαν την κρίση και τώρα επιδοτούν θεατρικές ομάδες που θα προσεγγίζουν την οικονομική κρίση μέσα από τη θεατρική πράξη. Θεατρικές ομάδες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, που από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου θα συναντηθούν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που μάλλον ψάχνει τρόπους απενοχοποίησης. Το μόνο που ελπίζουμε είναι οι καλλιτέχνες να προσεγγίσουν πραγματικά την κρίση καταδεικνύοντας τουλάχιστον την πηγή του κακού.

Για την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, το γαλλικό σχήμα La Transplanisphere έχει ετοιμάσει τη δική του εκδοχή του θεατρικού ντοκιμαντέρ του Sir David Hare «The power of yes», το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του World Crisis Theatre.

Αμέσως μετά, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου με το αλληγορικό πολιτικό μιούζικαλ «Cyclops Survival» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη, παρουσιάζει τη σατιρική διασκευή του «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, που περιστρέφεται γύρω από το θέμα της ανθρωποφαγίας, κυριολεκτικής και μεταφορικής. Παίζουν: Γιώργος Μωρόγιαννης, Μάνια Παπαδημητρίου, Χρήστος Ευθυμίου, Κίμων Ρηγόπουλος, κ.ά.

Στις 24 Αυγούστου, το Teatro Internazionale από την Ιταλία θα ανεβάσει το έργο «Εκτεθειμένοι στους πάντες - Αμφισβητίες, αντιδραστικοί και επιπόλαιοι» σε σκηνοθεσία Tomaso Thellung και Francesco Giuffre. Ο πορτογαλικός θίασος Ex Quorum θα επιχειρήσει να δώσει μία «Απάντηση» στην κρίση, βασισμένη σε δηλώσεις πολιτικών, κοινωνιολόγων, δημοσιογράφων, οικονομολόγων και απλών ανθρώπων, αλλά και στα κείμενα του Πλάτωνα και του Αριστοφάνη. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 25 Αυγούστου με τη γερμανική ομάδα Bildung und Integrazion που παρουσιάζει το «Τhe Satyr Play» των Katerina Kokkinos Kennedy και Andreas Wrosch, η οποία εμπνέεται από τη δίκη του Ορέστη στο τελευταίο μέρος της «Ορέστειας» του Αισχύλου και θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατία, την απόδοση ευθυνών, την εξουσία κ.ά. Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ