Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμβιβάζεται με τις απώλειες προσωπικού που έχουν γίνει

Τη γνωστή πεπατημένη του χαρτοπόλεμου επέλεξε, για άλλη μια φορά, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μπροστά στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να βγάλει σε διαθεσιμότητα 1.700 εργαζόμενους των πανεπιστημίων. Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χτες αποφάσισε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απρόοπτων εξελίξεων, να εκδώσει ψήφισμα, να ζητήσει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συζητήσει το θέμα στην επόμενο Σύνοδο στην Κέρκυρα, ώστε να προκύψει κοινή στάση όλων των πανεπιστημίων και τέλος να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Σε ψήφισμα που ενέκρινε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης εμφανίζεται να συμβιβάζεται με την απώλεια των 81 υπαλλήλων ΙΔΑΧ που βγήκαν σε διαθεσιμότητα από τις αρχές του 2013 και ουσιαστικά ζητά από το υπουργείο να μην προχωρήσει σε επιπλέον διαθεσιμότητες υπαλλήλων από το ΑΠΘ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το ΑΠΘ εδώ και ένα εξάμηνο α) έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την αξιολόγηση του διοικητικού του προσωπικού, β) έχει αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση, αξιολογώντας τις δομές και τις υπηρεσίες του με την ευκαιρία της υποβολής της πρότασης του Οδικού του Χάρτη, και γ) έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των αναγκών του για 382 διοικητικούς υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών. Οι σχετικές ανάγκες του ΑΠΘ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις καταστάσεις των προς κάλυψη θέσεων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις ανάγκες αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι 130 θέσεις φυλάκων, καθώς και 204 θέσεις καθαριότητας, που απαιτούνται, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί το ΑΠΘ από τις αντίστοιχες εργολαβίες.

Καθίσταται, λοιπόν, φανερό ότι το ΑΠΘ δεν έχει σήμερα πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από τα διεθνή δεδομένα, όπου η αναλογία διοικητικού προσωπικού προς ενεργούς φοιτητές, ενώ για το ΑΠΘ είναι 1:100, για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι τουλάχιστον 10 φορές καλύτερη».

Επιπλέον, τονίζει ότι «το ΑΠΘ αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήσεών του και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής του διακυβέρνησης, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εσωτερικής αναδιάρθρωσης για τον εξορθολογισμό των διοικητικών του υπηρεσιών, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, έστω και με το ελλείπον προσωπικό», δηλαδή τους 81 ΙΔΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ