Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη η προθεσμία

Οδηγίες του υπουργείου Οικονομιών

Eurokinissi

Μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη, ηλεκτρονικά, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να υποβάλουν δήλωση του Ε9 στην οποία θα αναγράφουν το σύνολο της επιφάνειας του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δηλωθούν και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, οι οποίοι πλέον προστίθενται στους κύριους χώρους του ακινήτου και θα συνυπολογίζονται για την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο έντυπο Ε9 πρέπει να δηλωθούν:

1) Αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με κάποιον νόμο. Αναγράφονται σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος υπερβαίνουν εκείνα που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια.

2) Τα τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3775/2009 αναγράφονται επίσης με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.

3) Τα τακτοποιημένα κτίσματα, σύμφωνα με το νόμο 3843/2010.

α) Για τους ημιυπαίθριοι χώρους δεν απαιτείται η προσθήκη τους στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση, τότε στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται του ημιυπαίθριου χώρου.

β) Για τακτοποιούμενους χώρους, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, επίσης δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.

3) Τα τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 4014/2011 (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αναγράφονται στις δηλώσεις σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ