Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τόσο μακριά, τόσο κοντά

Στις 21 Ιούνη -με την ολοκλήρωση των 100μ. στο εθνικό πρωτάθλημα της Τζαμάικα- η (ασημένια Ολυμπιονίκης στα 4Χ100) Σερόν Σίμσον, υποβάλλεται σε έλεγχο. Μέσα Ιούλη γίνεται γνωστό ότι στο δείγμα της, ανιχνεύθηκε η ουσία «oxilofrine» (σχετίζεται με την εφεδρίνη. Δρα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης, έχει δηλαδή διεγερτικό αποτέλεσμα). Το ίδιο και στον (πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ.) Ασάφα Πάουελ και άλλους -λιγότερο αναγνωρίσιμους- συναθλητές τους.

Στις αρχές του καλοκαιριού ο Κύπριος σπρίντερ, Χρ. Χατζηαγγελίδης, υποβάλλεται σε έλεγχο. Μέσα Ιούλη ανακοινώνεται ότι στο δείγμα του, ανιχνεύθηκε η απαγορευμένη ουσία «oxilofrine». Το ίδιο αποτέλεσμα είχε η εξέταση και του δευτέρου δείγματος. Τόσο οι Τζαμαϊκανοί, όσο και ο Κύπριος αθλητής αρνούνται τη συνειδητή χρήση της και αποδίδουν τη λήψη της σε νοθευμένο σκεύασμα συμπληρώματος διατροφής.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Γ. Μαρακάκη: «Μετά και από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ήδη οι Τζαμαϊκανοί αθλητές καταγγέλλουν την εταιρεία συμπληρωμάτων για νοθευμένο σκεύασμα, ενώ και οι Αμερικανικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το 70% των σκευασμάτων διατροφής περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι και εδώ ο κος Χατζηαγγελίδης χρησιμοποίησε νοθευμένο σκεύασμα, το οποίο αγόρασε από κατάστημα στην Αθήνα.

Εχουμε στη διάθεση μας ήδη το επίμαχο σκεύασμα μέρος του οποίου κατανάλωσε ο αθλητής, αλλά και δύο σφραγισμένα σκευάσματα του ίδιου προϊόντος αγορασμένα από την ίδια αλυσίδα καταστημάτων στην Αθήνα. Δυστυχώς η χαλαρότητα με την οποία οι εταιρείες διαθέτουν τα προϊόντα τους αλλά και η ηθελημένη απόκρυψη του πραγματικού περιεχομένου των συμπληρωμάτων, έπληξε ανεπανόρθωτα τον αθλητή, την καριέρα του και την αξιοπρέπειά του και γι' αυτό βεβαίως επιφυλάσσεται να στραφεί κατά της παρασκευάστριας εταιρείας, αλλά και της εταιρείας που το διαθέτει στην Ελλάδα».

Τον περασμένο Γενάρη, θετικός στην ίδια ουσία βρέθηκε και ο (τότε στην ΑΕΚ) ποδοσφαιριστής, Χρ. Αρκούδας. Και αυτός επικαλέστηκε συμπλήρωμα διατροφής, στην συσκευασία του οποίου δεν αναγράφεται η ουσία. Κατά τον παίχτη είναι νόμιμο, εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και το είχε αγοράσει από κατάστημα. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο της ομάδας, Γ. Μουλίνο, «(...) πήγε και άκουσε έναν στιβικό! Και μετά του βγήκε ο κούκος αηδόνι αγοράζοντάς το από το Διαδίκτυο» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Είναι πολλοί/ες οι αθλητές/ιες, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί -στην ίδια ουσία ή άλλες- και απέδωσαν την ευθύνη σε νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής. Από την Ελλάδα να θυμίσουμε, ενδεικτικά, ακόμα τις περιπτώσεις των Γ. Δρυμωνάκου (κολύμβηση), Γ. Ταμουρίδη (ποδηλασία), Φ. Χαλκιά (στίβος), Γ. Τζανακάκη (βόλεϊ) και της 11άδας ντοπαρισμένων στην Εθνική ομάδα άρσης βαρών.

Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Μόσχα, εκτός των Τζαμαϊκανών, απουσίασε για τον ίδιο λόγο και η Γαλλίδα σπρίντερ, Αλίς Ντεκό. Στην περίπτωσή της, άλλαξε η ουσία (αμφεταμίνη), όχι ο -κατά την ίδια- φταίχτης (συμπλήρωμα διατροφής). Το ίδιο και για τον σπρίντερ Τζον Σκιτ, ο οποίος είχε βρεθεί (το 2001) θετικός στην ουσία στανοζολόλη. Σε συμπλήρωμα για απώλεια βάρους, απέδωσε τη δική του περίπτωση ο Νεοζηλανδός παίκτης του κρίκετ Τζέσι Ράιντερ. Και η λίστα συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ