Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Συνεχίζονται τα προβλήματα

Σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας από χτες μέχρι και αύριο προχωρά ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) στο Αμύνταιο, μετά από απόφαση των εργαζομένων αρχαιολόγων των έργων Ανάργυροι ΙΙXb και XIIIa στο ορυχείο πεδίου Αμυνταίου, λόγω της απόφασης της εργολήπτριας εταιρείας ΑΚΜΗ ΑΤΕ να μειώσει κατά 15% τις αποδοχές των νεοπροσληφθέντων αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΚΑ σημειώνει ότι «...η εταιρεία κωφεύει και εμμένει στη θέση της παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, την άρνησή μας να δεχτούμε τις μειωμένες συμβάσεις και την επιστολή που στείλαμε και έμεινε αναπάντητη. Διεκδικούμε την άμεση υπογραφή συμβάσεων για όλους τους αρχαιολόγους του έργου με σεβασμό στα ίσα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο μειωμένος μισθός για τους νεοπροσληφθέντες παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Τέλος, διεκδικούμε την τήρηση και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας των αρχαιολόγων».

Τα προβλήματα των αρχαιολόγων στο Αμύνταιο δεν είναι καινούργια. Ανάλογη στάση εργασίας είχαν κάνει οι αρχαιολόγων που εργάζονται στο έργο «Προϊστορική Ανασκαφή Ανάργυροι ΧΙ», στην περιοχή του Αμυνταίου και τον περασμένο Μάη, λόγω της μη καταβολή των δεδουλευμένων και την καθυστέρηση υπογραφής νέων συμβάσεων.

Από το Νοέμβρη του 2012 η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο "οραματίζεται" η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού (σ.σ. ΥΠΠΟ) να διεξάγεται στο μέλλον η αρχαιολογική έρευνα, πραγματοποιείται στο Ορυχείο Αμυνταίου Φλώρινας». «Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι στις σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται σε έργο της ΔΕΗ, προσλαμβάνονται με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου των αρχαιολόγων, με δελτίο παροχής υπηρεσιών και μάλιστα μέσω αγγελίας στον τοπικό Τύπο με όρους... μάρκετινγκ!!!». «Οι εργασιακές αυθαιρεσίες, που σημειώνονται κατά συρροή σε βάρος των εργαζομένων, θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ακεραιότητα και τη διάσωση των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται στο χώρο».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για λιμναίο προϊστορικό οικισμό της 6ης - 5ηςχιλιετηρίδας π.Χ., με πλήθος κυρίως κινητών ευρημάτων (ειδώλια, κεραμική κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ