Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
«Ανεξάρτητες» παραγωγές... από ανάγκη

Με 213 ταινίες από 47 χώρες θα γιορτάσει φέτος την 36η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας που θα διεξαχθεί από 16 - 21 Σεπτέμβρη.

Ανάμεσά τους θα προβληθούν 39 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 184 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, κάτι που οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν ως «συμμετοχή ρεκόρ αν λάβει κανείς υπ' όψιν την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πολιτισμό».

Να σημειωθεί ότι οι φετινές ταινίες που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές: μόνο τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή του προγράμματος «ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ» της ΕΡΤ και μόλις μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Αυτό που δε λέει το φεστιβάλ είναι ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν επιλογή των «μικρομηκάδων» αλλά ανάγκη που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του κινηματογράφου από το κράτος. Μόλις τον περασμένο Ιούνη το σωματείο των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, το «μικρό», κατήγγειλε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι είναι «η ταφόπλακα για οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση στον τομέα του κινηματογράφου και ειδικότερα σε ένα μη εμπορικό δημιούργημα, όπως η ταινία μικρού μήκους». Αλλωστε, «ανεξάρτητη παραγωγή» στον ελληνικό κινηματογράφο, ειδικά της μικρού μήκους ταινίας, σημαίνει ότι οι νέοι, στην πλειονότητά τους, δημιουργοί κάνουν ταινίες εκ των ενόντων, βοηθώντας ο ένας τον άλλων, αναλαμβάνοντας χρέη ή απλά πεινώντας...

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η μεγάλη πρωταγωνίστρια φέτος είναι η οικονομική κρίση που μοιάζει να μονοπωλεί τη θεματική μιας μεγάλης μερίδας των δημιουργών»: «ανεργία, φτώχεια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση».

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ταινίες μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ και 2 animation (ανάμεσά τους και κάποια σπουδαστικά φιλμ). Το Διεθνές Τμήμα θα προβάλλει 55 ταινίες από 47 χώρες (από 1.200 ταινίες που υποβλήθηκαν).

Οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 31/10 - 6/11.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ