Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκκληση να τερματιστούν οι αποκλεισμοί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, καθώς πλέον έχουν μειωθεί δραματικά οι ποσότητες πετρελαίου που εξορύσσονται και αυτές που εξάγονται απηύθυνε, χτες, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν. Οι διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες και πραγματοποιούνται από τοπικές οργανώσεις και ενόπλους που ζητούν να εργαστούν στις εγκαταστάσεις αλλά και ν' αλλάξει και ο τρόπος διαχείρισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ισχυρότερο λόγο και περισσότερα κέρδη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα επιθέσεων σαρώνει τις τελευταίες ώρες το Ιράκ, και οι νεκροί σιίτες και σουνίτες που αλληλοσκοτώνονται φτάνουν αυτούς τον πρώτο καιρό της ιμπεριαλιστικής κατοχής. Μόνο το τελευταίο διήμερο σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές 94 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

ΡΑΜΑΛΑ.-- «Απολύτως καμία πρόοδος» δεν έχει επιτευχθεί στις, μέχρι στιγμής, ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες διαρρέουν παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τα επόμενα βήματα για τη σύνδεση της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» εξετάστηκαν χτες σε συνάντηση στα Σκόπια που είχαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ, περίπου ενάμιση μήνα αφότου αμφότερες οι χώρες υπέγραψαν στη Μόσχα συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και την προμήθεια της πρώτης με ρωσικό φυσικό αέριο.

TOKIO.-- Αύξηση ραδιενέργειας κατά 20% διαπίστωσαν οι νέες μετρήσεις των ανιχνευτών της ιαπωνικής Πυρηνικής Αρχής Ενέργειας σε δεξαμενές που περιέχουν μολυσμένο νερό στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις πραγματικές, εφιαλτικές διαστάσεις της κρίσης που δε λέει να καταλαγιάσει αφότου ξεκίνησε, στις 11 Μάρτη του 2011, έπειτα από σεισμό και τσουνάμι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οπως ανακοινώθηκε ακόμη δύο Κινέζοι περιφερειακοί αξιωματούχοι, οι Γουάνγκ Σούγι και Λι Ντάκιου, αποπέμφθηκαν από τα αξιωματά τους για διαφθορά, που βέβαια αναπτύσσεται μαζί με την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι από ρίψη μεγάλης ποσότητας αμμωνίας από παρακείμενο χημικό εργοστάσιο στα νερά του ποταμού Φουέ στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας θανατώθηκαν 100.000 κιλά ψάρια.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Υψηλό φόρο αίματος πληρώνουν φέτος οι Πορτογάλοι πυροσβέστες στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών, καθώς χτες, έχασε τη ζωή του ο έκτος από την έναρξη του πύρινου μπαράζ. Το θύμα είναι 18χρονος πυροσβέστης που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα μαζί με 21χρονη συνάδελφό του, που και εκείνη είχε χάσει τη ζωή της την περασμένη βδομάδα. Οι αρχές εκτιμούν ότι ως το τέλος Αυγούστου είχαν αποτεφρωθεί πάνω από 232.000 εκτάρια δασικής γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ