Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρατικών σκηνών ρεπερτόριο

«Ζ» από το Εθνικό
«Ζ» από το Εθνικό
Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η αυλαία θ' ανοίξει με επαναλήψεις πετυχημένων παραστάσεων της περσινής περιόδου: «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζίν Ο' Νιλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Ακολουθούν νέες παραστάσεις με τα έργα: «Φιλάργυρος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία - ερμηνεία Γιάννη Μπέζου. «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με την Ξένια Καλογεροπούλου. «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιροντού, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Αννα Παναγιωτοπούλου. «Θεία Κωμωδία - Κόλαση», παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου ελεύθερα βασισμένη στο έργο του Δάντη.

Στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη - ΡΕΞ»: «Η γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. «Πρόβα νυφικού», σε διασκευή Ντόρας Γιαννακοπούλου - Θανάση Νιάρχου, και σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα. «Ρόλος Μεφίστο», παράσταση βασισμένη στο «ΜΕΦΙΣΤΟ» των Αριάν Μνουσκίν - Κλάους Μαν, σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»: Επανάληψη του «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, σε δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου. Νέες παραστάσεις: «Ο περιποιητής φυτών» του Παύλου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία - ερμηνεία Λυδίας Κονιόρδου. «Οι απόψεις ενός κλόουν» του Χάινριχ Μπελ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. «Ο μέγας Ιεροξεταστής - κεφάλαιο από τους Αδελφούς Καραμαζόφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με την Μάγια Μόργκενστερν. «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Το δεκαήμερο» του Βοκάκιου, σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. «Τω αγνώστω τραγωδώ» του Λάκη Λαζόπουλου, σε σκηνοθεσία του ιδίου. «Η δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρία Κολτές, σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία 2014».

«Γκόλφω» στο Εθνικό και το ΚΘΒΕ
«Γκόλφω» στο Εθνικό και το ΚΘΒΕ
Παιδική Σκηνή «Κατίνα Παξινού»: «Ο Μόγλης κι οι περιπέτειές του στη ζούγκλα», διασκευή πάνω στο «Βιβλίο της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Νεανική Σκηνή: «Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα. «Επί (πλαγίας) σκηνής»: Επανάληψη: «Θεατές» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Το χειμερινό ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ

Στο Βασιλικό Θέατρο: «Η άνοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι» του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τ. Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. «Η μικρή μας πόλη» του Ουάιλντερ.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: «Γκόλφω» του Περεσιάδη, σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. «Το σωματίδιο του θεού» από τη χορευτική ομάδα «κι όμΩς κινείται». «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν, σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

«Υπερώο»: «Ντεμπραγιάζ» του Ρεμί Ντε Βος, σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. «Γράμμα σε ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ» της Μάρως Μπουρδάκου, βασισμένο στο βιβλίο της Οριάννα Φαλάτσι, σκηνοθεσία Μάνου Πετούση. «Το τίμημα» του Μίλλερ, σκηνοθεσία Ασπας Καλλιάνη. «Η προδοσία» του Πίντερ, σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Το ραφτάδικο» του Ζαν-Κλοντ Γκραμπέρ, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!...». Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, σκηνοθεσία - χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. «Λα μοσκέτα» του Ρουτζάντε, σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών: «Ο Εβρος απέναντι» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Εναρξη: Νοέμβρης. «Τρελοβγένιω» της Ινές Κανιατί. Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη, Διασκευή: Μαρία Τσιμά - Γιάννης Αναστασάκης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Εναρξη: Φλεβάρης. «Μικρασία». Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Εναρξη: Μάρτης.

Παιδική Σκηνή: «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλεξάνδρου Δουμά, σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Εναρξη: Νεανική Σκηνή: «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Σε συνεργασία με τον ΟΛΘ, θα μετατραπεί σε θεατρική σκηνή η Αποθήκη 13 στο Λιμάνι, όπου θα παρουσιαστούν: «Η αρρώστια της νιότης» του Φερντινάν Μπρούκνερ και μια σύγχρονη εκδοχή του «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι το ΚΘΒΕ προκηρύσσει δύο διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων: Διαγωνισμό για τη συγγραφή - θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη». Διαγωνισμός για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου, με θέμα την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Τα κείμενα που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν την επόμενη θεατρική περίοδο. Θα παρουσιάσει σε μορφή αναλογίου κείμενα που επιλεγούν από το σύνολο των έργων που υποβάλλονται στο Γραφείο Δραματολογίου. Μέσα από μια διαδραστική σχέση με το κοινό, θα επιλεγούν έργα, που θα ενταχθούν στο ρεπερτόριο της επόμενης περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ