Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
Κινητοποίηση ενάντια στις διαθεσιμότητες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να βγάλει 1.765 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, στέλνοντάς τους στην ανεργία. Χτες διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ιδρυμάτων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χωρίς όμως να συναντηθούν με κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου.

Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Χτες πρώτη μέρα πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις στο χώρο των ιδρυμάτων ενώ σήμερα προγραμματίζουν μαζικές εξορμήσεις στις γραμματείες των σχολών και στη συνέχεια νέες συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους. Στο ΑΠΘ, στο πλευρό των απεργών εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Ζιώγα εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες στις 10-11 και 12-13 Σεπτέμβρη και συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Κυριακή.

Την απόφαση της Ομοσπονδίας ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναστείλει από τη Δευτέρα τη λειτουργία του μέχρι και την Παρασκευή με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Στο ΕΜΠ, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, με την πραγματοποίηση ενδιάμεσα Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να γίνεται έλεγχος και εκτίμηση του αγώνα τους. Στην ΑΣΟΕΕ οι εργαζόμενοι έκαναν χτες 24ωρη απεργία. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν από σήμερα σε 48ωρη απεργία.

Στο πλευρό τους το ΜΑΣ

Στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας κάθε τους κινητοποίηση και δίνοντας δυναμικό «παρών» στη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια, βρίσκεται το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ απαιτεί να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου, επισημαίνει ότι η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές, καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί και πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας.

«Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα κενά και τις τρύπες που θα δημιουργηθούν από τις απολύσεις του προσωπικού θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι και οι εταιρείες. Απολύουν εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας για να προσλάβουν άλλους με τσεκουρωμένα δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μέσω ΜΚΟ, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εργολαβιών», σημειώνει το ΜΑΣ και καλεί εργαζόμενους και φοιτητές να παλέψουν από κοινού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ