Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η κυβέρνηση σπρώχνει τους μαθητές στην κατάρτιση

Από την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ στη συζήτηση

Στην παρέμβασή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι με το νομοσχέδιο θα αναβαθμιστεί το Λύκειο, θα αποδεσμευτεί από τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα σταματήσουν τα φροντιστήρια, τόνισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να στερήσει τη γενική, τη βασική μόρφωση, που είναι η βάση για οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή, αλλά και βάση για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, από την πλειοψηφία των μαθητών και κυρίως από τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Οταν βάζεις τους μαθητές στα 15 τους να επιλέξουν ή τεχνική εκπαίδευση ή γενικό λύκειο, αυτό δεν κάνεις στην πραγματικότητα; Θέλετε να αντιστρέψετε τη σημερινή αναλογία σύμφωνα με την οποία το 70% είναι στη γενική παιδεία και 30% στην επαγγελματική, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ». Σήμερα, είπε, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες λείπουν, για παράδειγμα, γιατροί και τους συμφέρει να παίρνουν από το εξωτερικό, γιατί και λιγότερο τους πληρώνουν και δεν έχουν ξοδέψει και τίποτα για τους σπουδάσουν.

Η κυβέρνηση, είπε, στην ουσία λέει στους μαθητές «μη χάνεις χρόνο, άσε το γενικό λύκειο και τα πανεπιστήμια, δεν μπορείς κιόλας, δεν κάνετε όλοι, επομένως πηγαίνετε στην επαγγελματική εκπαίδευση, αφού η γενική εκπαίδευση είναι για λίγους». Αυτή, τόνισε, είναι η λογική της ελίτ. Αναφερόμενος στο θέμα της μαθητείας, τόνισε ότι «εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με το θεσμό της μαθητείας ο οποίος είναι θεσμός για τσάμπα δουλειά στους εργοδότες. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει πρακτική άσκηση, αλλά θα πληρώνονται με τον κατώτερο βασικό μισθό και μεροκάματο».

Απαντώντας στον Θ. Παφίλη, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης «προασπίζει τη δημόσια Παιδεία και βοηθά την ελληνική οικογένεια να φύγει από το "βραχνά" των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας». Υπερασπίστηκε τον θεσμό της μαθητείας, λέγοντας ότι αυτή «είναι συνέργεια ανάμεσα σε επιχειρήσεις, στους κοινωνικούς φορείς, στους εργαζόμενους, με εισόδημα, με ασφάλιση και με επένδυση από την πλευρά των επιχειρήσεων σε μια μακροχρόνια σχέση εργασίας».

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «κινητικότητα», είπε ότι από τους 2.100 εκπαιδευτικούς αυτοί που έχουν ειδικότητα Υγείας θα απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας, ενώ θεσπίζονται και 925 νέες οργανικές θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο κάθε εκπαιδευτικός πλέον θα διαθέτει οργανική θέση. Για την κινητικότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, ισχυρίστηκε ότι αφορά δύο - τρία μεγάλα Πανεπιστήμια που έκαναν αθρόες προσλήψεις και είπε ότι σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, στα πλαίσια της ενδοπανεπιστημιακής κινητικότητας, θα γίνει αξιολόγηση των δομών τους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιδρύματα που έχουν ελλείψεις προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί η «τράπεζα θεμάτων» ζητά η ΟΛΜΕ (2014-07-04 00:00:00.0)
«Δεν σου χαρίζονται, μην τους χαρίζεσαι» (2013-09-13 00:00:00.0)
Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά (2013-09-03 00:00:00.0)
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο (2013-08-30 00:00:00.0)
«Τεχνολογικά Λύκεια» για πιο γρήγορη εκμετάλλευση (2010-12-09 00:00:00.0)
Κατάρτιση αντί εκπαίδευσης για χιλιάδες νέους (1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ