Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις σε βάρος του αιγυπτιακού λαού

Τις βαριές ευθύνες της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις δραματικές εξελίξεις σε βάρος του λαού της Αιγύπτου, ανέδειξε στην τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις συγκρούσεις και τα εκατοντάδες θύματα της κρατικής καταστολής και των επιθέσεων των Αδελφών μουσουλμάνων.

Η ΕΕ είχε ενεργό ανάμιξη στο ξέσπασμα της κρίσης. Με εργαλείο την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας επιχείρησε να πατήσει στο έδαφος των αστικών ανασχηματισμών, που άνοιξε η λεγόμενη "Αραβική Ανοιξη" για να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της επέμβαση στη χώρα αυτή, στην αντιπαράθεσή της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις που ανταγωνίζονται σκληρά για την κατάκτηση και αναδιανομή αγορών στην περιοχή. Οι παράγοντες αυτοί, μαζί με τις αντιπαραθέσεις των τμημάτων της αστικής τάξης στην Αίγυπτο, επιδείνωσαν την οικονομική κρίση, την εκρηκτική ανεργία, τη φτώχεια και τα βάσανα του λαού.

Η "taskforce" των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΕΕ συμμετείχε κι αυτή στο πλιάτσικο.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δείχνουν ότι τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε από τους αδελφούς μουσουλμάνους, ούτε από τα τμήματα της αστικής τάξης που αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα, ούτε φυσικά από άλλα κοσμικά μορφώματα που είναι στην υπηρεσία της αστικής τάξης.

Σήμερα δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι η ψευδεπίγραφη "Αραβική Ανοιξη", είτε στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, είτε στη Λιβύη κ.ά. δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το σχέδιο που εξυφάνθηκε από τα επιτελεία ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη "Νέα Μέση Ανατολή", για να ελέγξουν καλύτερα τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με τους στόχους των αστικών τάξεων για αναγκαίες αστικές προσαρμογές του καπιταλιστικού πολιτικού εποικοδομήματος, που αξιοποίησαν και τις λαϊκές αντιδράσεις, τη λαϊκή οργή απέναντι στα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών αυτών.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις της Αιγύπτου να χειραφετηθούν από την πολιτική και τις επιδιώξεις των αντιμαχόμενων ομάδων του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστών. Η λαϊκή δράση και κινητοποίηση να βάλει στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική, τον πραγματικό υπεύθυνο, το καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς υπηρέτες του, είτε αυτοί εκφράζονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα είτε μέσω διαφόρων θρησκευτικών κινημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ