Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Παρέμβαση για το νέο Κώδικα δικηγόρων

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», σχετικά με το νέο Κώδικα Δικηγόρων που ψηφίζεται την επόμενη βδομάδα και για την αποχή των δικηγόρων στις 17-18 Σεπτέμβρη.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο νέος Κώδικας ενσωματώνει τις αλλαγές που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια με στόχο την άρση κάθε εμποδίου για την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών και αφορούν τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, καθώς και για την αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης και κολεγίων.

Επιπλέον, επισημαίνονται οι νέες ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις του νέου Κώδικα, όπως η καθιέρωση πανελλαδικών και πιο αυστηρών εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, η επιβολή ενιαίου ψηφοδελτίου στις δικηγορικές εκλογές για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη, η κατάργηση των κατώτερων αμοιβών για τους δικηγόρους που εργάζονται σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, η συνέχιση της μη αναγνώρισης δικαιωμάτων στους δικηγόρους που εργάζονται ως μισθωτοί σε μεγαλοδικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, και ο νέος Κώδικας επιβεβαιώνει και ενισχύει την προσπάθεια για ιδεολογική χειραγώγηση των δικηγόρων, με τη θεώρησή τους ως ενιαίου «σώματος» «συλλειτουργών» της Δικαιοσύνης και την απαίτηση υπακοής στην αστική «νομιμότητα».

Αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες της ηγεσίας των Δικηγορικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής, που κήρυξαν αποχή για ένα μόνο ζήτημα, σιωπώντας εκκωφαντικά για τις υπόλοιπες αντιδραστικές αλλαγές, που έχουν και τη δική τους σφραγίδα, καθώς και για τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την πλειοψηφία των δικηγόρων.

Τονίζεται ότι η ζωή των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική, δε θα βελτιωθεί ούτε με τη διατήρηση του προηγούμενου ούτε με την καθιέρωση του προτεινόμενου, ακόμη χειρότερου, Κώδικα Δικηγόρων.

Η παράταξη, διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των μέτρων για τη λεγόμενη απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, την κατάργηση της άσκησης και την ένταξή της στο πρόγραμμα σπουδών, την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μισθωτών δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία, δικηγορικές εταιρείες - τράπεζες, ασφαλιστικές κλπ., την εκλογή με το σύστημα της απλής αναλογικής σε όλους τους συλλόγους και την έμμεση εκλογή των προέδρων από τα διοικητικά συμβούλια, την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν για να διασωθεί το κεφάλαιο από την κρίση του, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα, για μια ζωή με δικαιώματα σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ, με το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει.

Καλεί, τέλος, σε συμμετοχή στη διήμερη αποχή των δικηγόρων 17 και 18 Σεπτέμβρη με τα παραπάνω αιτήματα, σε μαζικές εξορμήσεις στα δικαστήρια την πρώτη μέρα της απεργίας και σε συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 18 Σεπτέμβρη, και για την Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ