Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Νεκρός έπεσε, χτες, από σφαίρες άγνωστων ενόπλων αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η επίθεση σημειώθηκε στο Δέλτα του Νείλου, πολύ μακριά από τη Χερσόνησο του Σινά, και οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο ισλαμιστών εξτρεμιστών των οποίων η δράση φαίνεται να επεκτείνεται πλέον πέρα από τη χερσόνησο του Σινά. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι συνελήφθησαν τρία ακόμη στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων και ο αγγλόφωνος εκπρόσωπος Τύπου τους, Γκεχάντ αλ Χαντάντ, ενώ επιστολές, ήδη, φυλακισμένων στελεχών προς το «Ρόιτερ» κατήγγειλαν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενας 22χρονος Παλαιστίνιος, ο Ισλάμ Τουμπάσι, σκοτώθηκε χτες από ισραηλινά πυρά κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι απάντησε σε πυρά που δέχτηκε αλλά αυτόπτες μάρτυρες και η οικογένεια του 22χρονου υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του. Η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» ανακοίνωσε ότι ήταν μέλος της.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, με παγιδευμένα αυτοκίνητα και καμικάζι, χτες στο Ιράκ, τα οποία είχαν ως στόχο είτε σουνίτες είτε σιίτες πολίτες υποδαυλίζοντας περαιτέρω τη διαδογματική θρησκευτική ένταση. Σημειώθηκαν επτά επιθέσεις σε διαφορετικές συνοικίες στη Βαγδάτη και επιθέσεις σε Μοσούλη και Φαλούτζα.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Στους οκτώ ανέβηκε χτες ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν εδώ και μέρες την πολιτεία Κολοράντο των ΗΠΑ ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων μειώθηκε σε 658 από 1.200 που ήταν την Κυριακή. Περισσότερα από 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, άλλα 18.000 έχουν υποστεί ζημιές, όπως και πολλοί δρόμοι και γέφυρες.

ΤΟΚΙΟ.-- Μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαν-γι από τη βορειοανατολική Ιαπωνία, περίπου 1.100 τόνοι βρόχινου ελαφρώς μολυσμένου από ραδιενέργεια νερού ρίχτηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε χτες η εταιρεία ενέργειας «Tepco», που φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα που σημειώθηκε το Μάρτη του 2011 στη Φουκουσίμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών όπως των «Freeport-McMoran Copper & Gold» και «Chevron America Exploration and Production», συναντήθηκε χτες στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Σερβίας και ΗΠΑ. Το ίδιο 24ωρο ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα συμβούλου της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανακοίνωσε τη ματαίωση της επίσημης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον που είχε προγραμματίσει για τον Οκτώβρη, εξαιτίας της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών σε βάρος Βραζιλιάνων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΝΤΑΚΑ.-- Σε θάνατο καταδικάστηκε χτες ο Αμπντέλ Καντέρ Μόλα, ένας από τους ηγέτες του ισλαμικού κόμματος Τζαμάτ ε Ισλάμι, στο Μπαγκλαντές. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας με το Πακιστάν, το 1971.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ