Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ισραηλινές «προειδοποιήσεις» για τις «αβρότητες» Ομπάμα - Ρουχανί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λεγόμενη «διπλωματική επαναπροσέγγιση» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, σε επίπεδο τουλάχιστον εντυπώσεων, καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή της ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη Σύνοδο παρευρίσκονται αρχηγοί κρατών και έτσι, για κάποιες ώρες έστω, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ιράν βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Και τις τελευταίες ιδιαίτερα μέρες και οι δύο πλευρές «στέλνουν» αλλεπάλληλα «μηνύματα» ότι «υπάρχει χώρος για διάλογο». Κάτι που φαίνεται να εξοργίζει ολοένα περισσότερο το Ισραήλ.

Ακολουθώντας την τακτική που χάραξε προεκλογικά, ο νέος Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, έχει προχωρήσει σε σειρά δηλώσεων «μείωσης των τόνων» απέναντι στις ΗΠΑ και διαβεβαιώσεων σχετικά με τις «καλές προθέσεις» της Τεχεράνης και την αποφασιστικότητά της, αποφεύγοντας τις εντάσεις, να επιδιωχθεί η επίτευξη συμφωνίας ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας εντός του έτους. Από την άλλη, η αμερικανική Προεδρία φαίνεται ν' «αντιδρά» θετικά στην αλλαγή αυτή τακτικής. Αμερικανός και Ιρανός Πρόεδρος επιβεβαίωσαν ότι αντάλλαξαν επιστολές, δήλωσαν εμμέσως και χωρίς καμία δέσμευση «ανοιχτοί» στο ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει και «υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες», όπως είπε και ο Ρουχανί, να συναντηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον, με τον Ομπάμα ανοιχτά να θίγει το ενδεχόμενο «άμεσων συνομιλιών». Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι «είναι πολύ και πολλά τα ενδιαφέροντα πράγματα που έρχονται από την Τεχεράνη», τον τελευταίο καιρό, η φημολογία ότι πιθανώς οι δύο πλευρές να επιδιώξουν έστω μια συμβολική χειρονομία, όπως, π.χ., μια χειραψία, η οποία όμως σε διπλωματικό επίπεδο θα έχει σημαντική σημειολογία, φούντωσε πολύ.

Οι εξελίξεις αυτές μοιάζουν να προκαλούν δυσφορία στην ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επανέλαβε χτες, για πολλοστή φορά μετά την εκλογή του Ρουχανί, ότι «δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν το ύφος του νέου Ιρανού Προέδρου, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην ιρανική στάση». Στο θέμα επανήλθε με σχεδόν «τρομοκρατικό» περιεχόμενο και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «καθόλου χρόνος για συζητήσεις και διαβουλεύσεις» με το Ιράν γιατί η Τεχεράνη «απέχει μόνο έξι μήνες από την απόκτηση πυρηνικού όπλου». Ο Στάινιτζ επικαλέστηκε, ως συνήθως, πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και επέμεινε ότι πρέπει απέναντι στην Τεχεράνη να τεθούν μόνο υπαρκτές ορατές απειλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ