Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ρύθμιση για τα χρέη ύδρευσης θα επιβαρύνει το λαό

Σφίγγει η θηλιά στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, καθώς έρχεται νέα αφαίμαξη στα οικονομικά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά νοικοκυριά, στην τσέπη των οποίων αναμένεται να μετακυλιστεί η ...ζημιά. Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, «ρυθμίζονται» οι παρουσιαζόμενες ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ α' και β' βαθμού προς τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η ρύθμιση αφορά τις οφειλές έως και το τέλος Ιούλη 2013, συνολικού ύψους 162,3 εκατ. ευρώ, (περίπου 150 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και περίπου 13 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΑΘ). Η κυβέρνηση πλασάρει περίπου ως χαριστική τη ρύθμιση, προπαγανδίζοντας ότι οι οφειλές θα είναι απαλλαγμένες από πρόστιμα.

Στην πράξη, η οφειλή θα παρακρατείται από κάθε ΟΤΑ που τη δημιούργησε, από τους προβλεπόμενους αποδιδόμενους από την κεντρική διοίκηση πόρους (τον κρατικό προϋπολογισμό) των ετών 2015 - 2020. Η παρακράτηση θα είναι ισόποση ανά έτος και θα γίνεται από τη μηνιαία χρηματοδότηση, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Στην απόφαση θα αναφέρεται διακριτά για κάθε ΟΤΑ το παρακρατηθέν ποσό. Στην ΚΥΑ δίδονται αναλυτικά οδηγίες προς τους δήμους και τις περιφέρειες για τον τρόπο που θα γίνουν οι απαραίτητες εγγραφές και αναμορφώσεις στους προϋπολογισμούς τους.

Με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς αναμένεται νέα μείωση στην κρατική χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική, και αυτή η μείωση στα χορηγούμενα προς δήμους και περιφέρειες κονδύλια, σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση υπηρεσιών προς το λαό, αυξήσεις σε τέλη, φόρους και τροφεία, νέα χαράτσι ώστε συμβιβασμένες δημοτικές πλειοψηφίες να μειώσουν τη χασούρα, με το μόνο τρόπο που ξέρουν, τη φορολόγηση του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ