Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για προκήρυξη Γενικής Απεργίας στις 23 Οκτώβρη

Βήμα προώθησης των αγώνων τα συλλαλητήρια των επόμενων ημερών

Κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης να πάρουν απόφαση για γενική προειδοποιητική απεργία στις 23 Οκτώβρη απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, και σε αυτή την κατεύθυνση τα συλλαλητήρια των συνδικάτων που προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας τις επόμενες μέρες μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν βήμα προώθησης των αγώνων, να δώσουν ώθηση στην οργάνωση της πάλης και στην κλιμάκωσή της. Το ΠΑΜΕ καλεί τις διοικήσεις των συνδικάτων και κυρίως των πρωτοβάθμιων σωματείων να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Ταυτόχρονα, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, στην οποία αποτιμήθηκε ο κύκλος των τελευταίων κινητοποιήσεων και συζητήθηκε η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίστηκε η ανάγκη για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη και για το σκοπό αυτό, τις μέρες και ώρες που απομένουν, πρέπει τα συνδικάτα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια.

Να παρέμβει η εργατική τάξη

Ολες οι εξελίξεις, σημειώθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Εκτελεστική Γραμματεία, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την τρόικα θα ενταθεί, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσει η προπαγάνδα κυβέρνησης και εργοδοτών ότι δήθεν τα μέτρα είναι τα τελευταία. Το αντίθετο, όπως σημειώνεται στην εισήγηση της Γραμματείας, είναι η ώρα «να νιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού κινήματος στο σβέρκο τους. Να υψωθεί φράγμα παρεμπόδισης, καθυστέρησης των μέτρων. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να ανακληθούν και μαζί με αυτά να σαρωθεί και η σημερινή κυβέρνηση και κάθε φιλόδοξος διαχειριστής αυτού του βάρβαρου συστήματος».

Πυρήνας των διεκδικήσεων των εργατικών κινητοποιήσεων πρέπει να είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μαζί και ΕΓΣΣΕ και η κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις συμβάσεις, η προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδότες, ανάκληση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, σταμάτημα των απολύσεων στον ιδιωτικό, κονδύλια για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Στα πλαίσια αυτά το κάθε συνδικάτο να αναδείξει τα βασικά ζητήματα του κλάδου ή της επιχείρησης.

Με όπλο την ανασύνταξη του κινήματος

Αποτιμώντας τις τελευταίες κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι και αυτοί οι αγώνες και η έκβασή τους δείχνουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Βασικά στοιχεία αυτής της ανασύνταξης, όπως τονίζεται στην εισήγηση, είναι:

  • Αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης του κινήματος και όχι εγκλωβισμού του στα αστικά κόμματα και στις ενδοαστικές αντιθέσεις.
  • Ηττα και περιορισμός, περιθωριοποίηση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - και αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
  • Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων.
  • Κοινοί στόχοι πάλης και ενιαίοι αγώνες με τα σύμμαχα με την εργατική τάξη λαϊκά στρώματα.

Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη συζήτηση, οι κινητοποιήσεις αυτές απέδειξαν ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε όλες τις εκφράσεις του, είτε ως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είτε ως «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η εργατική τάξη παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά της δεν έχει αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να σηκώσουν εμπόδια στην πολιτική που τους εξοντώνει. Μπορούν με την πάλη τους να παρέμβουν στις εξελίξεις - και στον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με διάφορους τρόπους - να θέσουν στο κέντρο της κοινωνίας και της δράσης τους τα μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν. Σε αυτή την προσπάθεια τα συλλαλητήρια και στη συνέχεια η Γενική Απεργία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Γι' αυτό από τα συνδικάτα, τις Γραμματείες του ΠΑΜΕ, τοπικές και κλαδικές, χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση και δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, με ολοκληρωμένο τρόπο και συγκεκριμένο σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ