Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εφτασαν οι πρώτοι επιθεωρητές

Αρχισε ο διπλωματικός μαραθώνιος για την πραγματοποίηση της «Γενεύης 2»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Εφτασε χτες στη συριακή πρωτεύουσα η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, οι οποίοι ήδη είχαν μια πρώτη συνάντηση στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εκπονήσουν ένα πρώτο πρόγραμμα επιθεωρήσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την επόμενη βδομάδα, θα ολοκληρωθεί η άφιξη των επιθεωρητών, οι οποίοι, αριθμητικά, δε θα ξεπερνούν τους 100.

Οπως, επίσης, έγινε γνωστό, οι επιθεωρητές θα μεταβαίνουν όπου θέλουν συνοδεία Σύρων αξιωματούχων, οι οποίοι θα μπορούν να τους κλείνουν τα μάτια, καθώς η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιοποιήσει τις στρατιωτικές της τοποθεσίες. Πρόβλημα τίθεται με τις επτά από τις 19 τοποθεσίες όπου κρατούνται χημικά όπλα, οι οποίες, όπως έχει κοινοποιήσει το συριακό καθεστώς, βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στην ασφαλή μετακίνηση των επιθεωρητών αλλά, όπως είναι γνωστό πλέον, στους κόλπους των αντικαθεστωτικών δρουν πολλές διαφορετικές οργανώσεις που δε συντονίζονται μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει και οι πρώτες διπλωματικές επαφές για τη διοργάνωση Διεθνούς Συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, στο πλαίσιο που ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν στη λεγόμενη «Γενεύη 2». Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για τη Συρία, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η σύνοδος στα μέσα του Νοέμβρη.

Εντούτοις, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό καθώς, όπως είπε, οι Δυτικοί συνομιλητές της Μόσχας έχουν δεσμευτεί να «φέρουν» στο τραπέζι των συνομιλιών και Σύρους αντικαθεστωτικούς, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να επιτυγχάνεται. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι θα πρέπει να «ενθαρρυνθούν ή ακόμη και να πιεστούν» οι αντικαθεστωτικοί να προσέλθουν χωρίς να θέτουν προαπαιτούμενα και σημείωσε με νόημα ότι «ορισμένοι από αυτούς που δεν έχουν τρομοκρατική ιδεολογία είναι καλοδεχούμενοι».

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, έχει ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα (βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ») έχουν εδώ, και τουλάχιστον έξι βδομάδες, αρχίσει επαφές ανάμεσα στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και τη συριακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής πλατφόρμας διαλόγου, η οποία θα περιθωριοποιεί τις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις που αποτελούνται κυρίως από ξένους μισθοφόρους. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου δεν περιλαμβάνεται ως προϋπόθεση η απομάκρυνση Ασαντ από την εξουσία ενώ φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους «πρόοδος» καθώς σε περιοχές που ελέγχει ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» έχουν επαναλειτουργήσει δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία και επικρατεί μεγαλύτερη ηρεμία.

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο «Ρόιτερ» ισχυριζόταν χτες ότι πίσω από τη διακήρυξη, την περασμένη βδομάδα, 11 ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, που πήραν απόσταση από την «Εθνική Συριακή Συμμαχία» βρίσκεται η Σαουδική Αραβία που εξαρχής ενεπλάκη άμεσα και απροκάλυπτα υπέρ των αντικαθεστωτικών. Αυτή κατά το πρακτορείο, επέλεξε δημιουργώντας το «στρατό του Ισλάμ» να ελέγξει τμήμα των οργανώσεων αυτών και να απομονώσει, όσο γίνεται, την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» που, τον τελευταίο καιρό, έχει εμπλακεί σε αρκετές συγκρούσεις στους κόλπους των αντικαθεστωτικών διεκδικώντας έλεγχο εδαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ