Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Επέτειος ίδρυσης χτες με δράση σε όλο τον κόσμο

Το ΠΑΜΕ συμμετείχε με κεντρικές δραστηριότητες σε τέσσερις πόλεις

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργάνωσε χτες σε όλο τον κόσμο κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες, με κεντρικό σύνθημα - αίτημα «Τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους». Το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ, συμμετείχε στη Μέρα Διεθνούς Δράσης με συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και το Βόλο.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση, αναμενόταν να επισκεφθούν την ΕΥΑΘ εκπρόσωποι των εταιρειών που θέλουν να τη βάλουν στο χέρι. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, και ο Κώστας Ζαμπέτογλου, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΑΘ.

Αντίστοιχα στην Αθήνα, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, βρέθηκε στην ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας) και μίλησε στους εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, είπε ότι οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του νερού θα είναι εξίσου αρνητικές για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά της Αθήνας, επειδή «η ποιότητα του νερού θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και θα ακριβύνουν τα τιμολόγια στο πλαίσιο μετατροπής του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα».

Οπως είπε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, «ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις έχει η δικομματική κυβέρνηση, αλλά και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της ΕΕ, η οποία με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις Συνθήκες που ακολούθησαν προώθησε την εφαρμογή της απελευθέρωσης του νερού και της μετατροπής του σε εμπόρευμα». Ο Π. Ηλιόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στην απεργία στις 23 Οκτώβρη.

Στο Βόλο, στο πλαίσιο της Μέρας Διεθνούς Δράσης της ΠΣΟ, ο Περουβιανός Βαλεντίν Πάτσο, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, συμμετείχε στην εργατική συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πόλη. Νωρίτερα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με συνδικαλιστές της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Στη συνέντευξη έδωσαν το «παρών» και εργάτες - μέλη της ΠΣΟ από τη Νότια Αφρική.

Το στέλεχος της ΠΣΟ υπενθύμισε ότι σαν χτες, την 3η Οκτώβρη του 1945, ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανατροπή του καπιταλισμού και την εδραίωση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Χαιρετίζοντας, τέλος, τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Κουβανή Χίλντα Τσακόν Μπράβο, στέλεχος της ΠΣΟ, στάθηκε στο ρόλο του ΠΑΜΕ στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της ΠΣΟ, από τη θέση της Γενικής Γραμματείας που κατέχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ