Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προειδοποιήσεις Ασαντ, επιθεωρήσεις και διαρροές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Χαλκ» κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί ενεργά στις μάχες στη Συρία διευκολύνοντας και εξοπλίζοντας αντικαθεστωτικούς, Σύρους και ξένους. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ σημείωσε για την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «έχει το αίμα χιλιάδων Σύρων στα χέρια της» καθώς υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τους αντικαθεστωτικούς και διευκόλυνε τις μετακινήσεις από το έδαφός της. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Τουρκία θα «πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για τη στάση της αυτή, γιατί αυταπατάται όποιος θεωρεί ότι η τρομοκρατία είναι ένας άσος που κάποιος μπορεί να έχει στο μανίκι και να τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Η τρομοκρατία είναι σαν το σκορπιό και στη συνέχεια θα τσιμπήσει και αυτόν που την περιθάλπει».

Επανέλαβε επίσης τη συριακή θέση ότι για την επίθεση με χημικά όπλα στην περιοχή Γκούτα, στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, ευθύνονται οι αντικαθεστωτικοί καθώς επίσης και ότι η χώρα του θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την εξουδετέρωση του χημικού της οπλοστασίου. Ηδη, η πρώτη ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων αναφέρει «πρόοδο» και καλή συνεργασία και εκτιμά ότι από βδομάδα θα αρχίσουν οι εξονυχιστικές επιθεωρήσεις.

Χτες, στην πολύνεκρη επίθεση στην Γκούτα επανήλθε και η Μόσχα. Ρωσικές διπλωματικές πηγές, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» ότι πλέον οι ρωσικές αρχές έχουν αρκετές ενδείξεις στα χέρια τους που μοιάζουν να δείχνουν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις με χημικά στη Γκούτα, την ακραία ισλαμιστική οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ», η οποία φέρεται να στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα, για την εξαπόλυση της επίθεσης εισήλθε στη Συρία «εξειδικευμένη ομάδα» από τη Σαουδική Αραβία δια μέσου της Ιορδανίας.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ν' αναβάλει συνολικά το ταξίδι του στην Ασία, όπου πιθανότατα θα είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού. Στη σύνοδο θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ