Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οχι στη νέα επιβάρυνση από την ΕΣΟ

Στην Ινδία το Νοέμβρη το ματς Βισβ. Ανάντ - Μ. Κάρλσεν

Παράλληλα με τις διαμαρτυρίες φορέων και σκακιστών, η Νέα Σκακιστική Κίνηση - Μέτωπο Συνεργασίας (ΝΣΚ - ΜΣ) καταγγέλλει τη νέα επιβάρυνση παικτών και συλλόγων από την ΕΣΟ, η οποία ανακοίνωσε - με πρόσχημα τη μείωση της επιχορήγησης από την ΓΓΑ - ότι από 1.1.2014 το κόστος της διεθνούς αξιολόγησης των αγώνων που διοργανώνουν θα το αναλαμβάνουν οι Ενώσεις και ΤΕ, και τελικά τα σωματεία και οι σκακιστές.

Στην ουσία, η ΕΣΟ υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο που από καιρό εξυφαίνει για τη λεγόμενη «αυτοχρηματοδότηση» του σκακιού και το πέρασμα όλου του βάρους στις πλάτες των σκακιστών, λες και αυτοί δεν πληρώνουν ήδη το σύνολο των διοργανώσεών της.

Το χαράτσι θα επιβάλλεται ακόμα και για αγώνες που αποτελούν μέρος ή προκριματικές φάσεις των διοργανώσεων της ΕΣΟ (ατομικά πρωταθλήματα, πρωταθλήματα κατηγοριών), δηλαδή του υποχρεωτικού αγωνιστικού προγράμματος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε όλα σχεδόν τα ΔΣ, όπως και στην τελευταία ΓΣ, το αγαπημένο θέμα της διοικούσας παράταξης είναι πώς θα βρεθεί τρόπος να επιβληθεί χαράτσι σε μαθητές, σκακιστές και συλλόγους. Εχουν κατά καιρούς ειπωθεί σοβαρά προτάσεις για χρεώσεις που ξεκινούν από 5 ευρώ ανά μαθητή έως 100 ευρώ ανά σκακιστή ετησίως.

Μεταξύ άλλων, οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΣΟ με το ψηφοδέλτιο της ΝΣΚ-ΜΣ υπογραμμίζουν: - Τα Σωματεία και οι Ενώσεις έχουν ευθύνη να απορρίψουν την απόφαση της ΕΣΟ και την επικίνδυνη λογική της - Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ - Να ζητηθεί από τη FIDE η εξαίρεση ή δραστική μείωση της χρέωσης για τη διεθνή αξιολόγηση των διασυλλογικών και ατομικών πρωταθλημάτων στη χώρα μας λόγω της κρίσης - Διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης από την πολιτεία. Αλλαγή της στάσης συναίνεσης της ΕΣΟ στις περικοπές - Να πληρώσουν όσοι κάνουν μπίζνες με το σκάκι και τις διοργανώσεις της FIDE και της EDU, όχι οι σκακιστές και τα σωματεία που ήδη πληρώνουν.

* Στο Τσενάι της Ινδίας θα διεξαχθεί το ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, με αντιπάλους τον σημερινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή Βισβανάθαν Ανάντ και το διεκδικητή του τίτλου, τον 22χρονο Νορβηγό Μάγκνους Κάρλσεν, που ήταν νικητής του ματς των διεκδικητών στο Λονδίνο. Ο Ανάντ κρατάει τον τίτλο από το 2007 στο Μεξικό, ενώ είχε νικήσει και τον Μπόρις Γκέλφαντ το 2012 στη Ρωσία. Θα επανέλθουμε για το ενδιαφέρον αυτό ματς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ