Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκκλήσεις επιθεωρητών για τοπικές εκεχειρίες

Επαναφέρει εμμέσως το θέμα της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία ο Κέρι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ.--

Εκκληση για τοπικές έστω και ολιγόωρες συμφωνίες κατάπαυσης πυρός προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι έλεγχοι στις χημικές εγκαταστάσεις της Συρίας απηύθυνε, χτες, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Ο Αχμέτ Ουζούμτσου υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής οι περίπου 60 επιθεωρητές που βρίσκονται, ήδη, στη Συρία έχουν επισκεφτεί 7 από τις 20 συνολικά καταγεγραμμένες εγκαταστάσεις αλλά είναι εντελώς αδύνατο να προσεγγίσουν κάποιες άλλες επειδή μάχες μαίνονται στις γύρω περιοχές.

Παράλληλα με τις επιθεωρήσεις, συνεχίζονται και τα διπλωματικά «παζάρια» για τη διεξαγωγή ή όχι της διεθνούς διάσκεψης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα έφερε σε πέρας όσα ανέλαβε πείθοντας τη συριακή ηγεσία να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο της Γενεύης και ν' αποδεχτεί να καταστρέψει πλήρως το χημικό της οπλοστάσιο.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει ν' αναλάβουν επίσης τις ευθύνες τους και να φέρουν στη σύνοδο τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους «συχνά ενθαρρύνουν». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι οι αντικαθεστωτικοί και οι προσπάθειές τους για ενότητα μοιάζουν να «αποσυντίθενται» και σημείωσε ότι «χωρίς ενιαία φωνή από την πλευρά τους δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις». Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν μετά την ανακοίνωση του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» (της βασικής συνιστώσας της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», που είναι το τμήμα που πρόσκειται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους») ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενεύης.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, από την άλλη, τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επισπευσθεί η διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου της Γενεύης, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει ν' αποκλείεται η πραγματοποίησή της ακόμη και το Νοέμβρη. Προσέθεσε, όμως, με νόημα ότι «είναι επείγον να πραγματοποιηθεί για να αποφασιστεί μια μεταβατική ηγεσία που θα δημιουργήσει δυνατότητες επίτευξης οριστικής ειρήνης», επαναφέροντας ουσιαστικά το ζήτημα της απομάκρυνσης Ασαντ από την εξουσία, χωρίς, όμως, να το θέτει τόσο ανοιχτά.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, σκληρές μάχες μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Στην επαρχία Ιντλίμπ, χτες, στην πόλη Νταρκούς, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή. Την Κυριακή δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στη Δαμασκό προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα, ενώ την ίδια μέρα άγνωστοι απήγαγαν 7 εργαζόμενους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που διένειμαν βοήθεια στην πόλη Σαρακέμπ, στο Ιντλίμπ.

Χτες, τέσσερις από τους απαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό έργο, αν και η έλλειψη στοιχειώδους ασφάλειας έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση το ανθρωπιστικό έργο αρκετών άλλων οργανώσεων. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής, αν και πληροφορίες ανέφεραν τους ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ