Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εξαπάτησε απολυμένους που δικαιούνταν σύνταξη

Αποκαλυπτική η καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας

Το υπουργείο Εργασίας εξαπάτησε τους άνεργους από τα κλειστά εργοστάσια Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, Συνεταιριστικών Λιπασμάτων Δραπετσώνας και Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας, με στόχο τον αποκλεισμό τους από τη συνταξιοδότηση. Αυτό καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

Οπως εξηγεί, πρόκειται για ασφαλισμένους που αν και θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης, το υπουργείο, με αποφάσεις και εγκυκλίους του ΙΚΑ, με ετεροχρονισμένες ημερομηνίες, τους εμποδίζει να συνταξιοδοτηθούν. Οι απολυμένοι των παραπάνω εργοστασίων απέσπασαν μετά από αγώνες ειδική εισοδηματική επιδότηση για 6 χρόνια. Ο χρόνος αυτός θεωρούνταν πραγματικός χρόνος ασφάλισης.

Μετά από χρόνια, με εγκύκλιο του ΙΚΑ στις 26-11-2012, αποφασίσθηκε ότι απαγορεύεται να συνταξιοδοτηθούν όσοι χρειάζονται να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο για να συμπληρώσουν τα ένσημά τους (π.χ στρατιωτική θητεία, παιδιά, σπουδές κλπ.). Κι αυτό επειδή ο χρόνος συνολικά της ειδικής επιδότησης ανεργίας μετρούσε σαν πλασματικός και έτσι ξεπερνούσε το όριο ενσήμων που χρειάζονταν για να εξαγοράσουν και να βγουν στη σύνταξη. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλούν ρητά μέσα από αυτή την εγκύκλιο ότι όσοι απολυμένοι της ίδιας κατηγορίας πρόλαβαν και πήραν σύνταξη πριν τις 26-11-2012, θα καλούνταν να επιστρέψουν τις συντάξεις τους!

Μετά από νέες κινητοποιήσεις των απολυμένων και παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας, με νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ, που εκδόθηκε και γνωστοποιήθηκε το Μάρτη του 2013, δόθηκε η δυνατότητα να μετρήσουν ως συντάξιμα τα ένσημα της περιόδου της ειδικής επιδότησης της ανεργίας, με τον όρο να έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2012. Η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε το Μάρτη του 2013 και έδινε χρονικό περιθώριο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μια ημερομηνία που έχει λήξει τρεις μήνες πριν! Μόνο που οι ασφαλισμένοι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους τότε, γιατί δεν υπήρχε η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας απαιτεί να δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν οι απολυμένοι, πρώην ενταγμένοι στα προγράμματα ειδικής επιδότησης ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ